ΑΘΗΝΑ
16:20
|
04.05.2024
«Υπάρχουν απαράμιλλοι όροι για να ξεκινήσουμε μια νέα πολιτική οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης στην ήπειρό μας», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ συζήτησαν την προοπτική για ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς, την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών και τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης σε συνάντηση που είχαν στην Πόλη του Μεξικού τη Δευτέρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μεξικανός πρόεδρος συζήτησαν επίσης για κίνητρα με στόχο την προώθηση των επενδύσεων στην κατασκευή ημιαγωγών κατά μήκος των συνόρων τους στη διμερή συνάντηση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Υπάρχουν απαράμιλλοι όροι για να ξεκινήσουμε μια νέα πολιτική οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης στην ήπειρό μας», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ στην αρχή της συνάντησης, προτρέποντας τον Μπάιντεν να επενδύσει στην περιοχή.

Ο Λόπεζ Ομπραδόρ φιλοξενεί τον Μπάιντεν και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό από τη Δευτέρα έως την ερχόμενη Τετάρτη για την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ των τριών χωρών από τα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον η συζήτηση για στενότερη εταιρική σχέση γίνεται παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τις εθνικιστικές ενεργειακές πολιτικές του Λόπες Ομπραδόρ, οι οποίες οδήγησαν στην έναρξη επίσημης εμπορικής καταγγελίας τον Ιούλιο από την Ουάσιγκτον και την Οτάβα.

Ο Λόπεζ Ομπραδόρ είπε ότι μια εμπορική συμφωνία έχει αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο, αλλά υπάρχει συνεχής ανάπτυξη στα λιμάνια του Ειρηνικού με προϊόντα από την Ασία, σηματοδοτώντας ότι οι χώρες παραμένουν εξαρτημένες από την ασιατική βιομηχανική παραγωγή.

«Δεν θα μπορούσαμε να παράγουμε στην Αμερική αυτό που καταναλώνουμε; Φυσικά, είναι θέμα ορισμού και κοινού σχεδιασμού της μελλοντικής μας ανάπτυξης», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Μπάιντεν.

Από τη στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τις αλυσίδες εφοδιασμού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν εντείνει τις εκκλήσεις προς τις εταιρείες να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους από την Ασία για να ενισχύσουν τις οικονομίες, που καλύπτονται από την περιφερειακή εμπορική συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους να χρησιμοποιήσουν «καινοτόμες προσεγγίσεις» για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν εισήγαγε πρόσφατα μια πολιτική απέλασης στο Μεξικό μεταναστών από την Κούβα, την Αϊτή και τη Νικαράγουα που περνούν παράνομα τα σύνορα.

Το Μεξικό προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δεσμεύσουν πόρους στην Κεντρική Αμερική και το Νότιο Μεξικό για να τονώσουν την ανάπτυξη και να ανακόψουν τη μετανάστευση από μια από τις φτωχότερες περιοχές του ημισφαιρίου και να διευκολύνουν τους μετανάστες να βρουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Οι ηγέτες συζήτησαν για το πώς θα ενισχυθεί η συνεργασία τους για τη δίωξη των εμπόρων ναρκωτικών και τη διακοπή των προμηθειών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαιντανύλης, είπε ο Λευκός Οίκος, με το συνθετικό οπιοειδές να ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους στις ΗΠΑ.

Δύο Μεξικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Reuters νωρίτερα τη Δευτέρα ότι το σχέδιο θα περιλάμβανε ουσιαστικά το Μεξικό να μειώσει τη φαιντανύλη, που διακινείται λαθραία στα σύνορα με αντάλλαγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τον αριθμό των όπλων, που διακινούνται στο Μεξικό.

Το Μεξικό συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα έναν σημαντικό στέλεχος των καρτέλ, τον Οβίντιο Γκουσμάν, ο οποίος καταζητείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα όπλα που χρησιμοποιούσε η συμμορία του Γκουσμάν είχαν έρθει στη χώρα από τις συνοριακές πολιτείες των ΗΠΑ, δήλωσε ένας από τους Μεξικανούς αξιωματούχους.

Παρά τις συζητήσεις για ενίσχυση των δεσμών, οι εντάσεις παραμένουν. Ο Λόπεζ Ομπραδόρ έχει ανησυχήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα σχέδιο απαγόρευσης των εισαγωγών γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, αν και το Μεξικό συμφώνησε να καθυστερήσει την απαγόρευση μέχρι το 2025. Οι τρεις εμπορικοί εταίροι έχουν επίσης διαφωνία σχετικά με τους κανόνες προέλευσης των αυτοκινήτων.

«Οι εμπορικές εντάσεις για τα αυτοκίνητα, τους τελωνειακούς κανόνες, το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι και τις ενεργειακές πολιτικές του Μεξικού είναι ήδη υψηλές και θα μπορούσαν να οξύνονται», δήλωσε ο Τζέικ Κόλβιν, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Για να δημιουργηθεί ένας βορειοαμερικανικός διάδρομος για να ξεπεράσει την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό πρέπει να βρίσκονται στην ίδια οικονομική σελίδα», πρόσθεσε.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, ένας μαχητικός αριστερός, λέει ότι η ενεργειακή του πολιτική είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας, υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρέσυραν την αγορά για να ευνοήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες τους έχουν μειονεκτήσει από την εκστρατεία του Λόπες Ομπραδόρ να δώσει τον έλεγχο της αγοράς στις κρατικές ενεργειακές του εταιρείες που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, και η διαμάχη έχει αφαιρέσει τη λάμψη από τις προοπτικές για επενδύσεις.

Ο Τριντό είπε στο Reuters την περασμένη Παρασκευή ότι θα υποστηρίξει πως η επίλυση της ενεργειακής διαμάχης θα βοηθούσε να φέρει περισσότερα ξένα κεφάλαια στο Μεξικό και ήταν σίγουρος ότι θα σημειωθεί τελικά πρόοδος.

Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, ο Λόπες Ομπραδόρ – ο οποίος τον Ιούνιο απέρριψε την πρόσκληση του Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής στο Λος Άντζελες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό των ηγετών της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας – θέλει να συζητήσει το σχέδιό του για την ενίσχυση της ηλιακής ενέργειας στα βόρεια του Μεξικού και να εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ για αυτό.

Ο Κρίστοφερ Λαντάου, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Μεξικό επί πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι η εσωτερική πολιτική σημαίνει ότι η εξεύρεση συμβιβασμών για την ενέργεια, καθώς και τη μετανάστευση, θα ήταν δύσκολη. «Δεν υπάρχει καμία προφανής συμφωνία που να ικανοποιεί όλα τα εσωτερικά τους συμφέροντα», είπε, «αλλά νομίζω ότι είναι προς το εγχώριο συμφέρον τους να λένε ότι τα πάνε καλά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα