ΑΘΗΝΑ
23:24
|
27.09.2024
Στη διάρκεια του βίου του υπήρξε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις υμνογράφων, που το έργο του χρησιμοποιήθηκε αμέσως στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την αγιοποίηση του ιερομόναχου Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη (κατά κόσμον Αναστάσιος-Αθανάσιος)από την επαρχία Δέλβινου της Βορείας Ηπείρου.

Ο Μοναχός Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1905 και απεβίωσε στις 7 Δεκεμβρίου 1991.

Στη διάρκεια του βίου του υπήρξε μεταξύ άλλων  μία από τις σπάνιες περιπτώσεις υμνογράφων, που το μεγαλύτερο μέρος του έργου του χρησιμοποιήθηκε αμέσως στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας.

Στο Άγιο Όρος μετέβη στις 15 Αυγούστου 1923, όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ζωής του. Αρχικά έγινε  δόκιμος στην σκήτη της Μικράς Αγίας Άννας, στο κελί του Τιμίου Προδρόμου, έχοντας ως γέροντα τον Μικρασιάτη ιερομόναχο Μελέτιο Ιωαννίδη.

΄Όπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του romfea.gr ο Γέροντας Γεράσιμος, εκτός των άλλων, φημιζόταν για τη διάθεση φιλοξενίας, καθώς η ασκητική και αναχωρητική του ζωή σε τίποτα δεν περιόρισε την κοινωνικότητά του. Οι προσερχόμενοι σ’ αυτόν λαϊκοί επισκέπτες πάντοτε έφευγαν ωφελημένοι και γοητευμένοι, καθώς ο λόγος του ήταν πάντοτε προσεγμένος.

Συνετός στις αποκρίσεις του, απέφευγε συστηματικά τις άκαιρες συζητήσεις και φλυαρίες. Λέγεται πως επιδίωκε πάντοτε τη σιωπή, την οποία και θεωρούσε «μητέρα σοφοτάτων εννοιών».

Απεβίωσε στις 7 Δεκεμβρίου 1991. Το πλούσιο υμνογραφικό του έργο υπολογίζεται σε περισσότερες από 2000 ιερές ακολουθίες.

Τον σπουδαίο υμνογράφο τίμησε το Σεπτέμβριο του 1968 με αργυρό μετάλλιο η Ακαδημία Αθηνών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 37 οι νεκροί του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ – 4 εκατ. χωρίς ρεύμα

Σε ένα 24ωρο, ξέσπασαν 23 πυρκαγιές, λέει η Πυροσβεστική

Απόψε η μοτοπορεία απεργών διανομέων Wolt στην Αθήνα

Βία και προσαγωγές από τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο κατά τη Βραδιά του Ερευνητή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα