ΑΘΗΝΑ
06:17
|
17.05.2024
Ο Λέναρτσιτς υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει αποζημιώσεις για τα κατεδαφισμένα κτίρια στη Δυτική Όχθη που χτίστηκαν με οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, απαντώντας σε επιστολή ευρωβουλευτών υποστήριξε, ότι οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το Ισραήλ να πληρώσει για τα κατεδαφισμένα κτίρια στη Δυτική Όχθη που χτίστηκαν με οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. ή τα κράτη μέλη της.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η γραπτή δήλωση του Λέναρτσιτς ακολούθησε επιστολή που συντάχθηκε από 24 ευρωβουλευτές προς την Επιτροπή Διαχείριση Κρίσεων, η οποία υποστηρίζει πως το Ισραήλ οφείλει να αποζημιώσει την Ε.Ε. για την απώλεια χρημάτων των φορολογουμένων της.

«Από οικονομική άποψη, το Ισραήλ δεν επωμίστηκε τις συνέπειες για τις παράνομες κατεδαφίσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με τη Haaretz.

Στην απάντησή του, ο Λέναρτσιτς υποστήριξε ότι η Ε.Ε. έχει καταδικάσει με συνέπεια «την πολιτική εποικισμού του Ισραήλ και τις παράνομες ενέργειες που έγιναν σε αυτό το πλαίσιο», προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. έχει ζητήσει σε πολλές περιπτώσεις από το Ισραήλ «να επιστρέψει ή να αποζημιώσει τα περιουσιακά στοιχεία που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και έχουν κατεδαφιστεί, αποσυναρμολογηθεί ή κατασχεθεί».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, εργάστηκε για να καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω διπλωματικών και πολιτικών διαύλων, ο Επίτροπος παραδέχτηκε ότι «μια λίστα πιθανών επιλογών για την εξασφάλιση αποζημίωσης από το Ισραήλ για τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. που χάθηκε στις κατεδαφίσεις» δεν έχει ακόμη έρθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Εναπόκειται στο Συμβούλιο, ενεργώντας ομόφωνα, να αποφασίσει για την πιθανή υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε.», κατέληξε ο Λέναρτσιτς.

Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, περισσότεροι από 700 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, αφού οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν, κατάσχεσαν ή ανάγκασαν τους ανθρώπους να κατεδαφίσουν συνολικά 590 παλαιστινιακές κατασκευές σε όλη την Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το Ισραήλ κατέστρεψε περίπου 202 κτίρια, από τα οποία 29 είχαν παρασχεθεί ως ανθρωπιστική βοήθεια χρηματοδοτούμενη από δωρητές.

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, το 2021, οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν συνολικά 911 κατασκευές και είχαν εκτοπίσει 1.209 άτομα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Β.Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα