ΑΘΗΝΑ
16:46
|
24.04.2024
Η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί καταδικάστηκε επειδή ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με καταγγελίες χρήσης χημικών όπλων ενάντια σε Κούρδους μαχητές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Τουρκίας καταδικάστηκε για διάδοση προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας λόγω της έκκλησής της να ερευνηθεί η εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων από τον στρατό εναντίον Κούρδων μαχητών.

Η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί καταδικάστηκε σε σχεδόν τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά, σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, αποφυλακίστηκε.

Ομάδες για τα δικαιώματα λένε ότι η κράτησή της ήταν μια προσπάθεια να φιμωθούν η ίδια και άλλοι ακτιβιστές.

Η Φιντζαντζί, ιατροδικαστής και αναγνωρισμένη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνελήφθη αφού ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ. Έκανε τη σχετική αναφορά σε φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης.

Το PKK, το οποίο η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, δημοσίευσε βίντεο τον Οκτώβριο που δήλωσε πως δείχνει τουρκικά στρατεύματα να απελευθερώνουν μια ουσία σε μια σπηλιά καθώς και τις επιπτώσεις της σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Το PKK υποστήριξε πως 17 μέλη του σκοτώθηκαν πρόσφατα από τέτοια όπλα.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά του PKK και η Φιναντζί κατηγορήθηκε για διάδοση φιλο-τρομοκρατικής προπαγάνδας και προσβολή της Τουρκίας.

Σήμερα, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκιση μετά από μόλις τρεις ακροάσεις, και, σύμφωνα με τους δικηγόρους της, χωρίς να ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία. Ωστόσο, στην Τουρκία σπάνια φυλακίζονται άνθρωποι για ποινές φυλάκισης κάτω των τριών ετών.

Σε μια σύντομη ομιλία στο δικαστήριο στην τελευταία της ακρόαση, η Φιναντζί είπε ότι η δίκη της έχει πολιτικά κίνητρα και στοχεύει τις δημοκρατικές αξίες και την ελευθερία της έκφρασης.

Η Ζεϊνέπ Ερντίμ του BBC, που βρέθηκε στο δικαστήριο, ανέφερε ότι η υπόθεση εκδικάστηκε σε ένα μικρό δωμάτιο, με λίγο περισσότερα από 100 άτομα παρόντα. Οι υποστηρικτές της Φιναντζί φέρονται να φώναξαν πως «αυτή είναι μόνο η αρχή, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε» και πως «ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος δεν θα φιμωθεί».

Αρκετές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός Τουρκίας καταδίκασαν τη σύλληψή της υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια προσπάθεια φίμωσης των διαφωνούντων.

Η Έμα Σινκλέρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, δήλωσε ότι είναι χαρούμενη που η Φιναντζί αφήνεται ελεύθερη, αλλά ότι η υπόθεσή της «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους να σιωπήσουν».

Η Σινκλέρ πρόσθεσε ότι φοβάται για άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες διώξεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος ανάρτησε στο Twitter πως «Θα διασφαλίσουμε ότι ούτε ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος, ούτε η χώρα μας θα παραδοθούν στο σκοτάδι».

Η Τουρκία πέρυσι υιοθέτησε έναν νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την τουρκική ασφάλεια, οι οποίες θα προκαλούσαν «φόβο και διατάραξη της δημόσιας τάξης». Η Διεθνής Αμνηστία περιέγραψε την θέσπιση του νόμου ως «άλλη μια μαύρη μέρα για την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξακολουθούν να ανησυχούν σοβαρά για τη «συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών» στην Τουρκία μετά την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Οσμάν Καβάλα τον περασμένο Απρίλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα