Την πρόταση των Πρασίνων να αποκλειστούν τα στελέχη της Pfizer από το Ευρωκοινοβούλιο, λόγω της έλλειψης διαφάνειας στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενέκρινε η επιτροπή COVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η τελική απόφαση για τον αν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer και ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Άλμπερτ Μπουρλά, θα στερηθούν την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και για πόσο χρονικό διάστημα αναμένεται να ληφθεί στην διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών (CPC), η οποία συγκεντρώνει όλους τους προέδρους των επιτροπών.
Υπέρ της πρότασης αποκλεισμού τάχθηκαν όλες οι πολιτικές ομάδες, με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την Renew Europe που ψήφισαν κατά. Η πλειοψηφία ήταν αρκετή για να περάσει η πρόταση.
Το προηγούμενο για την απαγόρευση της παρουσίας εκπροσώπων μιας εταιρείας στο Κοινοβούλιο χρονολογείται από το 2017, όταν η επιτροπή περιβάλλοντος (ENVI) ψήφισε την απαγόρευση της παρουσίας αξιωματούχων της αμερικανικής αγροχημικής εταιρείας Monsanto, μετά την άρνησή της να συμμετάσχει σε δημόσια ακρόαση.
Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η ΕΕ αγόρασε εμβόλια από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer/BioNTech, προκειμένου να τα διαθέσει στα κράτη-μέλη το συντομότερο δυνατό.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δικαίωμα σε πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτής της δαπάνης και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε αυτήν», έγραψε η Κάθλιν βαν Μπρεμπτ, πρόεδρος της επιτροπής COVI, σε ένα tweet τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά αρνήθηκε να συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές της επιτροπής COVI προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη λεγόμενη υπόθεση SMS, κατά την οποία οι συμβάσεις που αφορούσαν 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέρεται να αποτέλεσαν αντικείμενο απευθείας διαπραγμάτευσης μέσω ιδιωτικών γραπτών μηνυμάτων μεταξύ του Μπουρλά και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Νομίζω ότι σκόπιμα δεν ήρθε, επειδή δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τις αντιπαραθέσεις», δήλωσε στη EURACTIV η Γαλλίδα ευρωβουλευτής και μέλος της COVI Βερονίκ Τρίιλετ-Λενουάρ.