ΑΘΗΝΑ
13:38
|
24.04.2024
Η αρχική παρτίδα των περίπου 10 απόρρητων εγγράφων ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι βοηθοί του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βρήκαν μια νέα παρτίδα απόρρητων κρατικών αρχείων σε μια δεύτερη τοποθεσία, σε μια αυξανόμενη πολιτική αμηχανία για τον Λευκό Οίκο.

Η πρώτη παρτίδα βρέθηκε σε ιδιωτικό γραφείο στην Ουάσιγκτον που χρησιμοποίησε ο Μπάιντεν μετά την αντιπροεδρία του. Το θέμα είναι υπό εξέταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για φερόμενο λάθος χειρισμό απόρρητων αρχείων.

Δεν ήταν ακόμη σαφές την Τετάρτη πότε και πού βρέθηκε η πρόσθετη δόση των φακέλων από τους βοηθούς του Μπάιντεν. Η αρχική παρτίδα των περίπου 10 εγγράφων ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο στο Penn Biden Center, κοντά στον Λευκό Οίκο, αλλά ήρθε στο φως μόλις αυτή την εβδομάδα.

Αυτά τα έγγραφα φέρεται να περιλαμβάνουν υπομνήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ενημερωτικό υλικό σχετικά με την Ουκρανία, το Ιράν και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σχετίζονται με την εποχή του αντιπρόεδρου υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δεν είναι σαφές γιατί βρέθηκαν σε ένα ιδιωτικό γραφείο.

Η πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα περιορίζεται από το νόμο σε άτομα με ειδική εξουσιοδότηση και υπάρχουν κανόνες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης και αποθήκευσης τους. Όλα τα αρχεία του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένων των διαβαθμισμένων, πρέπει να παραδοθούν στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ μετά το πέρας της θητείας μιας κυβέρνησης.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη νέα παρτίδα που ανακαλύφθηκε. Ωστόσο, το εύρημα επιβεβαιώθηκε από τον εταίρο του BBC στις ΗΠΑ, CBS και άλλα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της καθημερινής της ενημέρωσης τύπου την Τετάρτη, η γραμματέας Τύπου του Μπάιντεν, Καρίν Ζαν-Πιέρ, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την πρώτη κρυφή αρχεία.

«Αυτό είναι υπό εξέταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε. «Δεν πρόκειται να προχωρήσω πέρα ​​από αυτό που μοιράστηκε χθες ο πρόεδρος». Πιέστηκε γιατί χρειάστηκαν δύο μήνες για να δημοσιοποιηθεί η είδηση ​​και αρνήθηκε να πει πότε ο κ. Μπάιντεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Η ανακάλυψη έγινε λίγες μέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι εξεπλάγη, όταν το έμαθε και ότι «συνεργαζόταν» με την αναθεώρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η διαμάχη έρχεται καθώς ο πρόεδρος αντιμετωπίζει τον έλεγχο από μια νέα πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

«Τώρα που οι Δημοκρατικοί δεν έχουν πλέον μονοκομματική εξουσία στην Ουάσιγκτον, έρχεται η εποπτεία και η λογοδοσία», δήλωσε την Τετάρτη ο Τζέιμς Κόμερ, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής. Η επιτροπή ξεκινά έρευνες για τον πρόεδρο και την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένου ενός αιτήματος προς τον Λευκό Οίκο να παραδώσει έγγραφα και ανακοινώσεις που σχετίζονται με τα απόρρητα αρχεία.

Τον περασμένο Αύγουστο, πράκτορες του FBI ερεύνησαν το σπίτι του προκατόχου του Μπάιντεν στη Φλόριντα και κατέσχεσαν περισσότερα από 10.000 αρχεία που ο Τραμπ δεν είχε παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία. Το τμήμα δικαιοσύνης είχε εκδώσει κλήτευση για την επιστροφή των ευαίσθητων φακέλων πριν εμφανιστεί το FBI στο Mar-a-Lago.

Περισσότερα από 300 έγγραφα με διαβαθμισμένες σημάνσεις, συμπεριλαμβανομένων 18 άκρως απόρρητων, ανακτήθηκαν από ομοσπονδιακούς πράκτορες από το κλαμπ του γκολφ στο Παλμ Μπιτς. Ο Τραμπ δεν έδωσε κανένα λόγο να εξηγήσει την παρουσία τους εκεί, αλλά είπε ότι είχε την εξουσία ως πρόεδρος να τους αποχαρακτηρίσει, έναν ισχυρισμό που αμφισβητήθηκε από νομικούς εμπειρογνώμονες.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Ζαχάροβα: Εμπρηστικές οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Φινλανδία

Ξύλο μέσα στη Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα