ΑΘΗΝΑ
16:46
|
17.11.2024
Δικαιοσύνη για τα θύματά της αστυνομικής βίας απαιτεί ο λαός της Χουλιάκα. Πλήθος κόσμου ζήτησε εκ νέου την αποχώρηση της Μπολουάρτε από την εξουσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζικός φόρος τιμής στα νεκρά θύματα των συγκρούσεων μεταξύ των πολιτών και των σωμάτων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στις 9 και 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στην κεντρική πλατεία της Χουλιάκα στην περιοχή Πούνο του Περού.

Τα φέρετρα μεταφέρθηκαν στους δρόμους της Χουλιάκα σήμερα συνοδεία εκατοντάδων ανθρώπων από την πόλη του νότιου Περού και άλλες επαρχίες. Οι πολίτες έφτασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και απέτιναν φόρο τιμής στα θύματα.

Δακρυσμένοι οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν δικαιοσύνη για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Από την κεντρική πλατεία ζήτησαν επίσης την παραίτηση της Ντίνας Μπολουάρτε και το κλείσιμο του Κογκρέσου.

«Η αιματοχυσία δεν θα ξεχαστεί ποτέ», φώναξαν κάποιοι ενώ κρατούσαν μαύρες σημαίες σε μια πορεία στην περιοχή που συνορεύει με τη Βολιβία και ήταν το επίκεντρο των πιο πρόσφατων διαδηλώσεων.

Τέλος, συνέχισαν την πορεία τους προς το αεροδρόμιο της Χουλιάκα. Έξω από την λωρίδα προσγείωσης/απογείωσης του διεθνούς αεροδρομίου Inca Manco Capac, στην επαρχία Σαν Ρομάν, στην περιοχή Πούνο, τα 17 θύματα ανασύρθηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Οι δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις των τελευταίων δύο ημερών στην πόλη Χουλιάκα στο πλαίσιο της εθνικής απεργίας κατά της κυβέρνησης της Ντίνας Μπολουάρτε.

Ανάμεσα στα θύματα είναι δύο έφηβοι που χτυπήθηκαν από αδέσποτη σφαίρα, ένας γιατρός που βοηθούσε τους τραυματίες στη συμπλοκή και φτωχοί γονείς που άφησαν τα παιδιά τους χωρίς οικογένεια.

Παρόλο που οι οικογένειες θρηνούσαν τους νεκρούς τους, ο Διαμεσολαβητής της χώρας ανέφερε έναν ακόμη θάνατο σε συγκρούσεις στην πόλη Κούσκο των Άνδεων, αυτόν του αρχηγού της τοπικής κοινότητας Ρέμο, Κάντια Γκεβάρα. «Απαιτούμε άμεση έρευνα για να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο και να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες κυρώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η χώρα έχει συγκλονιστεί από διαδηλώσεις μετά την ανατροπή του αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο στις αρχές Δεκεμβρίου, με συνολικά 46 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, σχεδόν οι μισοί από αυτούς στην πόλη Χουλιάκα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού.

Η έξαρση της βίας, μια σοβαρή δοκιμασία για τη δημοκρατία του Περού, είναι η χειρότερη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η χώρα κατακλυζόταν από ταραχές μεταξύ της ανταρτικής ομάδας Φωτεινό Μονοπάτι και του κράτους, η οποία άφησε 69.000 νεκρούς ή αγνοούμενους για δύο δεκαετίες.

Σε διαδηλώσεις το 2009 σκοτώθηκαν 33 Περουβιανοί μετά από σύγκρουση ιθαγενών ομάδων με την αστυνομία στην περιοχή της βόρειας ζούγκλας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Άλαν Γκαρθία.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της μεταβατικής προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, γρήγορες γενικές εκλογές, νέο Σύνταγμα και την απελευθέρωση του Καστίγιο, ο οποίος εκδιώχθηκε και συνελήφθη για «εξέγερση» αφού προσπάθησε να κλείσει παράνομα το Κογκρέσο.

Την Τετάρτη, μια αποστολή της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) συνάντησε την Μπολουάρτε, το υπουργικό συμβούλιο της οποίας επέζησε από ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο την Τρίτη, για να αξιολογήσει την κρίση.

«Θα επαληθεύσουμε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ιδέα είναι να ακούσουμε από το ευρύτερο δυνατό φάσμα όλων των φωνών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της IACHR Έντγκαρ Στουάρντο Ραλόν.

Η Μπολουάρτε, που αντιμετωπίζει μια προκαταρκτική έρευνα από τους εισαγγελείς του κράτους για τους θανάτους, είπε σε δήλωση μετά τη συνάντηση ότι η κυβέρνηση θα παράσχει στην επιτροπή όλη την απαραίτητη υποστήριξη για να μάθει τι είχε συμβεί.

Η περουβιανή αστυνομία και ένοπλες δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για χρήση φονικών πυροβόλων όπλων και εκτόξευση δακρυγόνων από ελικόπτερα. Ο στρατός λέει, από την πλευρά του, ότι οι διαδηλωτές έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και αυτοσχέδια εκρηκτικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει όσα έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ

Είκοσι τρεις συλλήψεις στο Μανιπούρ της Ινδίας μετά από βίαιες διαδηλώσεις

Πολυτεχνείο, 51 χρόνια μετά: Από το Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία στο Φτώχεια-Πόλεμοι-Καταστολή

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στη Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα