Η Ουκρανία είναι ήδη «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ολεκσέι Ρέζνικοφ, σε συνέντευξή του στο BBC που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι «σίγουρος» ότι η επίσημη ένταξη του Κιέβου στη συμμαχία δεν είναι μακριά.
«Η Ουκρανία ως χώρα, και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ. De facto, όχι de jure. Γιατί έχουμε όπλα και κατανοούμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Ρέζνικοφ.
Είπε ακόμα στο πρακτορείο ότι θεωρείται βέβαιο ότι το Κίεβο θα λάβει σύντομα ισχυρότερο εξοπλισμό από τη Δύση, όπως δυτικής κατασκευής άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υπήρξαν ως τώρα απρόθυμοι να στείλουν βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να διακινδυνεύσει κλιμάκωση και να τους παρασύρει πιο άμεσα στη συνεχιζόμενη. Ο Ρέζνικοφ απέρριψε τέτοιες ανησυχίες, χαρακτηρίζοντάς τες ως απλή τυπικότητα.
«Αυτή η ανησυχία για το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης, για μένα, είναι ένα είδος πρωτοκόλλου», είπε ο υπουργός. Αρνήθηκε επίσης ότι τα σχόλιά του θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμφιλεγόμενα εν μέσω της προσπάθειας του ΝΑΤΟ να αποφύγει να θεωρηθεί ως μέρος της μάχης.
«Γιατί [θα ήταν] αμφιλεγόμενο; Είναι αλήθεια. Είναι γεγονός», είπε, σχολιάζοντας τις σχέσεις του Κιέβου με το ΝΑΤΟ και τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας από τη Δύση. «Είμαι σίγουρος ότι στο εγγύς μέλλον, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, de jure», πρόσθεσε ο υπουργός.
Η Μόσχα θεωρεί την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια και έχει ορίσει τη διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος για τη χώρα ως έναν από τους στόχους της στρατιωτικής επίθεσης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία έγινε de facto μέλος του ΝΑΤΟ ήδη από τον Ιούνιο του 2022. Κατέθεσε επίσης αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο και ζήτησε μια εσπευσμένη διαδικασία ένταξης.
Το ίδιο το στρατιωτικό μπλοκ, ωστόσο, ήταν λιγότερο πρόθυμο να εξετάσει μια τέτοια προοπτική. Τον Νοέμβριο, το ΝΑΤΟ επανέλαβε τη δέσμευσή του να δεχθεί την Ουκρανία κάποια στιγμή, αλλά είπε ότι το θέμα δεν τίθεται προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρέζνικοφ είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι η χώρα του «εκτελεί την αποστολή του ΝΑΤΟ» χύνοντας αίμα, άρα είναι ευθύνη της Δύσης να παρέχει όπλα: «Εκτελούμε την αποστολή του ΝΑΤΟ σήμερα. Δεν χύνουν εκείνοι το αίμα τους. Εμείς χύνουμε το δικό μας. Γι’ αυτό οφείλουν να μας εφοδιάσουν με όπλα».