Μετά την προηγούμενη ανακαίνισή του ως τον Ιούλιο του 2020 το Μουσείο Σουρσόκ (Sursock) Μοντέρνας Τέχνης στη Βηρυτό ήταν ένα από τα πιο φημισμένα της Ανατολικής Μεσογείου.
Το κτίριο – κόσμημα που έφτιαξε το 1912 η ελληνορθόδοξη οικογένεια των πάμπλουτων καπνεμπόρων Σουρσόκ, συνδυάζοντας βενετσιάνικα και οθωμανικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, φιλοξενούσε ως τότε γνωστούς και λιγότερο γνωστούς, νέους καλλιτέχνες, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στο «Παρίσι της Ανατολής».
Αυτά μέχρι που ήρθε τον Αύγουστο του 2020 η καταστροφική έκρηξη που χτύπησε το λιμάνι της Βηρυτού προκαλώντας το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, τον τραυματισμό χιλιάδων, σημαντικές υλικές ζημιές ή και καταστροφές σε χιλιάδες κτίρια του ιστορικού λιμανιού, μεταξύ των οποίων και το περίφημο μουσείο Σουρσόκ.
Ωστόσο, με πολύ κόπο, γενναιόδωρες χορηγίες κυρίως από τη μεριά της Γαλλίας, κάποιων αραβικών χωρών και πολιτών, το Μουσείο Σουρσόκ αναστήθηκε από τις στάχτες του και ανακαινίστηκε επουλώνοντας όλες τις πληγές που είχε προκαλέσει πάνω του το καταστροφικό ωστικό κύμα της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού από το οποίο το κτίριο απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο.
Το Μουσείο Σουρσόκ ξανανοίγει τις πύλες του τον ερχόμενο Μάρτιο για να υποδεχθεί, πιο λαμπρό από ποτέ, τους φιλότεχνους επισκέπτες του.
Χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες ομάδων αρχιτεκτόνων, μηχανικών, έμπειρων τεχνητών, καλλιτεχνών και συντηρητών έργων τέχνης το Μουσείο Σουρσόκ ξανανοίγει έχοντας στις κεντρικές αίθουσες 57 από τα έργα τέχνης που «τραυματίστηκαν» στη διάρκεια της έκρηξης.
Τα φημισμένα κόκκινα, κίτρινα και μπλε βιτρό στα τοξοειδή παράθυρά της πρόσοψης της έπαυλης Σουρσόκ που είχαν με κόπο ανακαινισθεί το 2015, ξαναφτιάχτηκαν από τα χέρια της φημισμένης Λιβανέζας καλλιτέχνιδας Μάγιας Χουσεΐνι.
Το κόστος αποκατάστασης του Μουσείου Σουρσόκ εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, άξιζε τον κόπο μέχρι το τελευταίο δολάριο…