ΑΘΗΝΑ
04:57
|
08.05.2024
Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, των τρομοκρατικών απειλών και της διακίνησης ναρκωτικών, μεταξύ άλλων θεμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει αντιπροσωπεία στην Αβάνα αυτόν τον μήνα για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κούβας για ζητήματα επιβολής του νόμου που είχαν διακοπεί επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Τραμπ τοποθέτησε την Κούβα στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που χορηγούν την τρομοκρατία λίγο πριν τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2021, και η κυβέρνηση Μπάιντεν το επανεξετάζει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη του είδους της αφότου ο διάλογος για την επιβολή του νόμου, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 επί πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σταμάτησε το 2018 επί Τραμπ, καθώς ανέτρεψε την ιστορική ύφεση του προκατόχου του με την κομμουνιστική Κούβα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να αντιστρέφει ορισμένες από τις πολιτικές του Τραμπ, αλλά έχει διατηρήσει άλλες, επιμένοντας ότι η κουβανική κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αυτό το είδος διαλόγου ενισχύει την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του βελτιωμένου διεθνούς συντονισμού επιβολής του νόμου, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύουν καλύτερα τους πολίτες των ΗΠΑ και να φέρουν τους διεθνικούς εγκληματίες στη δικαιοσύνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωση.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «αυτός ο διάλογος δεν επηρεάζει τη συνεχιζόμενη εστίαση της κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα».

Άτομο στην Ουάσιγκτον που γνωρίζει το θέμα είπε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Η κουβανική κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Αμερικανοί και κουβανοί αξιωματούχοι διεξήγαγαν πέρυσι γύρους συνομιλιών στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα με επίκεντρο τη μετανάστευση, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να ανακόψει τη ροή Κουβανών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από ξηρά και θάλασσα.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, των τρομοκρατικών απειλών και της διακίνησης ναρκωτικών, μεταξύ άλλων θεμάτων, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με το εάν οι συζητήσεις αναμένεται να περιλάβουν εάν η Κούβα θα μπορούσε να αφαιρεθεί από τη λίστα των χορηγών της τρομοκρατίας, η οποία προσδιορίζει επίσης το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.

Η Κούβα χαρακτήρισε τη δήλωση των ΗΠΑ «συκοφαντία» και ψευδές πρόσχημα για να συνεχίσει να τιμωρεί οικονομικά το νησιωτικό έθνος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο Μάιο κράτησε την Κούβα σε μια μικρή λίστα χωρών που οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι «δεν συνεργάζονται πλήρως» στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι επερχόμενες συνομιλίες «παρέχουν ένα φόρουμ για να τεθούν δύσκολα ζητήματα και να μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας απευθείας στην κουβανική κυβέρνηση».

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, που αναμένεται να είναι αξιωματούχοι σε «επίπεδο εργασίας», θα έχει εκπροσώπους από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, σύμφωνα με το πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα