ΑΘΗΝΑ
08:08
|
06.05.2024
Οι διαδηλώσεις στο Περού ενάντια στην πρόεδρο Μπολουάρτε δεν κοπάζουν, παρά τη δολοφονία δεκάδων ατόμων από την αστυνομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χθες, η περουβιανή αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πυροβόλα όπλα για να καταστείλει διαδηλωτές, αφήνοντας έναν ανήλικο νεκρό και περισσότερους από 50 τραυματίες στην πόλη Κούσκο, σύμφωνα με το teleSUR.

Οι Περουβιανοί βγήκαν ξανά στους δρόμους στη Λίμα και σε άλλες περιφέρειες ζητώντας την παραίτηση της προέδρου, Ντίνα Μπολουάρτε, τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών φέτος και την απελευθέρωση του πρώην προέδρου, Πέδρο Καστίγιο.

Ο Εθνικός Συντονιστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDDHH) του Περού ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των κοινωνικών ηγετών που συνελήφθησαν στο Αγιακούτσο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της Μπολουάρτε.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το αστυνομικό τμήμα του Αγιακούτσο για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των κρατουμένων πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Μετώπου Άμυνας του Λαού του Αγιακούτσο (FDPA).

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι τρεις ηγέτες του FDPA συνελήφθησαν μετά από μια πολιτιστική εκδήλωση στο Σπίτι του Δασκάλου (La Casa del Maestro). Το CNDDH προειδοποίησε ότι κατασταλτικές ενέργειες, όπως αυτή, μόνο θα επιδεινώσουν την πόλωση στη χώρα.

Η αστυνομική βία ήταν επίσης έντονη στη Λίμα, όπου κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσαν σε κινητοποιήσεις απαιτώντας δικαιοσύνη για περισσότερα από 48 άτομα που έχουν δολοφονηθεί από την αστυνομία ) την οποία συνδράμει ο περουβιανός στρατός) από τις 7 Δεκεμβρίου 2022.

Την ημερομηνία εκείνη, το Κογκρέσο απομάκρυνε τον Καστίγιο και διόρισε τον Μπολουάρτε ως Πρόεδρο, προκαλώντας το ξέσπασμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Από τις 4 Ιανουαρίου, που εντάθηκαν ξανά οι διαδηλώσεις, πραγματοποιείται παράλληλα και μια απεργία διαρκείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα