Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πρέπει να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του Κογκρέσου να παράσχει υλικό για τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει μια υποχρεωτική διαδικασία, ανέφερε σε χθεσινή επιστολή του ο νέος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στη δεκασέλιδη επιστολή του, ο Μάικλ ΜακΚόλ χαρακτήρισε «παράλογες και επαίσχυντες» τις προηγούμενες αρνήσεις ικανοποίησης των αιτημάτων του από την κυβέρνηση Μπάιντεν και υποσχέθηκε ότι η επιτροπή «θα χρησιμοποιήσει τις αρχές που έχει στη διάθεσή της για να επιβάλει» τη δημοσίευση των στοιχείων.
Οι ερωτήσεις που έθεσε αφορούν τις εκτιμήσεις του υπουργείου για τις πιθανές συνέπειες της αποχώρησης των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, την ίδια τη διαδικασία αποχώρησης και την κατάσταση της χώρας στη συνέχεια. Ζήτησε επίσης να γίνει απολογισμός των επαφών της Ουάσιγκτον με τους Ταλιμπάν.
Η επιστολή έρχεται μετά την επίσκεψη του ΜακΚόλ με τη νέα του ιδιότητα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, χαρακτήρισε τη συνάντηση του βουλευτή με τον Άντονι Μπλίνκεν και άλλους αξιωματούχους «πραγματικά εποικοδομητική», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδιαφέρον του ΜακΚόλ για το Αφγανιστάν.
Ο Μπλίνκεν «πιστεύει βαθιά» στην απόκτηση διακομματικής υποστήριξης στο Κογκρέσο, είπε ο Πράις σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής ενημέρωσης. Το νομοθετικό σώμα έχει τις σημαντικές λειτουργίες της εξουσιοδότησης, της ιδιοποίησης και της εποπτείας, πρόσθεσε, και οι άνθρωποι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ «πιστεύουν στη χρησιμότητα, στην αναγκαιότητα καθεμιάς από αυτές τις λειτουργίες».
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποχώρησαν από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, μετά από δύο δεκαετίες στρατιωτικής παρουσίας. Το ΝΑΤΟ εισέβαλε στη χώρα το 2001 και ανέτρεψε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, επικαλούμενη την άρνησή της να συλλάβει και να παραδώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.