ΑΘΗΝΑ
02:09
|
27.07.2024
Πέντε επιπλέον σελίδες απόρρητου υλικού βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε επιπλέον σελίδες απόρρητου υλικού βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο δικηγόρος του Μπάιντεν, Ρίτσαρντ Σάουμπερ, είπε ότι ανακάλυψε τα πρόσθετα έγγραφα την Πέμπτη, τα οποία παραδόθηκαν αμέσως στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι του Μπάιντεν είπαν ότι τα έγγραφα σχετίζονται με την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ένας ειδικός συνήγορος ερευνά τον χειρισμό των φακέλων από τον κ. Μπάιντεν.

Η ανακάλυψη εγγράφων καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας έχει χαρακτηριστεί πολιτική αμηχανία για τον Μπάιντεν, καθώς έρχεται κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης έρευνας για τον εικαζόμενο λάθος χειρισμό απόρρητων αρχείων από τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα έγγραφο με διαβαθμισμένες σημάνσεις είχε ήδη βρεθεί στο γκαράζ του σπιτιού της οικογένειας του κ. Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ αυτή την εβδομάδα, όπου φυλάει το σπορ αυτοκίνητό του Chevrolet Corvette της δεκαετίας του 1960.

Αλλά τώρα, ο Λευκός Οίκος είπε ότι άλλες πέντε σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων βρέθηκαν στην κατοικία του Μπάιντεν το απόγευμα της Πέμπτης.

Σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Twitter, ο κ. Σάουμπερ είπε ότι οι δικηγόροι του προέδρου δεν είχαν άδεια ασφαλείας και ως εκ τούτου σταμάτησαν την έρευνα στην άμεση περιοχή όπου βρέθηκε η πρώτη σελίδα απόρρητου υλικού την Τετάρτη.

Ωστόσο, ο κ. Σάουμπερ, ο οποίος διαθέτει άδεια ασφαλείας, λέει ότι επέστρεψε στο σπίτι του κ. Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ το βράδυ της Πέμπτης για να παραδώσει τα έγγραφα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τότε ήταν που ο κ. Σάουμπερ βρήκε το πρόσθετο απόρρητο υλικό.

«Ενώ το μετέφερα στους αξιωματούχους του DOJ [Υπουργείο Δικαιοσύνης] που με συνόδευαν, ανακαλύφθηκαν πέντε επιπλέον σελίδες με σήμανση ταξινόμησης μεταξύ του υλικού με αυτό, για σύνολο έξι σελίδες», είπε ο κ. Σάουμπερ.

Πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με τον νεοδιορισθέντα ειδικό εισαγγελέα.

Οι έξι σελίδες που βρέθηκαν στο σπίτι του Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα είναι επιπλέον των εγγράφων που βρέθηκαν στο γκαράζ του Μπάιντεν τον Δεκέμβριο και στα πρώην γραφεία του στο Κέντρο Πεν Μπάιντεν τον Νοέμβριο.

Την Παρασκευή, το CBS News ανέφερε ότι περίπου 10 έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στο Κέντρο Πεν Μπάιντεν και επισημάνθηκαν ως απόρρητα, περιελάμβαναν άκρως απόρρητο υλικό.

Υπάρχουν τρία βασικά επίπεδα ταξινόμησης των ΗΠΑ: εμπιστευτικό, μυστικό και άκρως απόρρητο. Μια διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών θα μπορούσε να προκαλέσει «εξαιρετικά σοβαρή ζημιά».

Οι Ρεπουμπλικανοί καλούν τον Λευκό Οίκο να δημοσιοποιήσει τα αρχεία καταγραφής επισκεπτών των σπιτιών του Μπάιντεν, αλλά ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να πει εάν θα δημοσιοποιηθούν τέτοιες πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Μπάιντεν πέρασε σχεδόν 200 ημέρες -ή περισσότερο από το ένα τέταρτο της προεδρίας του- στην πολιτεία του Ντέλαγουερ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Associated Press, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής του στο Γουίλμινγκτον αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Τραμπ βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού διατήρησε περισσότερους από 300 απόρρητους φακέλους – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων απόρρητων και άκρως απόρρητων – στο κτήμα του Mar-a-Lago στη Φλόριντα.

Μερικά από αυτά κατασχέθηκαν από πράκτορες του FBI που εκτελούσαν ένταλμα έρευνας τον περασμένο Αύγουστο.

Τα έγγραφα άρχισαν να έρχονται στο φως μόλις την περασμένη Δευτέρα, αλλά η πρώτη παρτίδα βρέθηκε στο πρώην ινστιτούτο του Μπάιντεν, το Κέντρο Πεν Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, τον Νοέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα