Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταδίκασε την απαγόρευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντάς την «αντισλαμική», αναφέρει το Middle East Monitor.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν αποφάσισε να αναστείλει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τις γυναίκες, καθώς και να εκδώσει μια γενική απαγόρευση της εκπαίδευσης των γυναικών. Αυτή η απόφαση προκάλεσε διεθνή καταδίκη, μεταξύ άλλων από όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες του.
Σε τηλεοπτική ομιλία την Τετάρτη, στην οποία μίλησε σε διεθνή διάσκεψη για τη διαμεσολάβηση στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στην καταδίκη λέγοντας ότι η απόφαση «είναι απάνθρωπη και αντι-ισλαμική».
«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη θρησκεία μας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Κανείς δεν πρέπει να ορίζει τέτοια απαγόρευση με βάση το Ισλάμ. Το Ισλάμ δεν δέχεται κάτι τέτοιο. Αντίθετα, είμαστε μέλη μιας θρησκείας που λέει “ζητήστε τη γνώση από την κούνια μέχρι τον τάφο”».
Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «θα παρακολουθήσουν προσωπικά» το καθεστώς της εκπαίδευσης των γυναικών στο Αφγανιστάν και δεν θα το εγκαταλείψουν, υποσχόμενος να παρακολουθήσουν το θέμα μέχρι να επιλυθεί.
Την ίδια ημέρα με τις δηλώσεις του Ερντογάν, η Τουρκία ξεκίνησε την έκτακτη συνεδρίασή της του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), κατά την οποία έγινε έκκληση προς την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν να επανεξετάσει την απαγόρευση της εκπαίδευσης των γυναικών και της εργασίας τους σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον εκπαιδευτικό τομέα.
Ο OIC είχε επίσης ανακοινώσει την απόφασή του να στείλει μια θρησκευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη Διεθνή Ισλαμική Ακαδημία Fiqh (IIFA) για να υποστηρίξει την υπόθεση της γυναικείας εκπαίδευσης –συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημιακού επιπέδου– ως θεμελιώδους δικαιώματος σύμφωνα με την «ευγενή ισλαμική σαρία».
Παρά την γενική απαγόρευση, εξακολουθούν να υπάρχουν σχολεία που συνεχίζουν να λειτουργούν και να φιλοξενούν εκπαίδευση για κορίτσια στο Αφγανιστάν, καθώς η αυστηρότητα των περιορισμών φέρεται να ποικίλλει ανάλογα με την επαρχία ή την περιοχή.