Περισσότεροι από 80.000 Ισραηλινοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ ενάντια στα σχέδια της νέας κυβέρνησης του δεξιού συνασπισμού για αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, αναφέρει το BBC.
Οι μεταρρυθμίσεις θα διευκολύνουν το κοινοβούλιο να ανατρέψει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μεταξύ άλλων.
Οι διαδηλωτές περιέγραψαν τις αλλαγές που πρότεινε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως επίθεση στη δημοκρατική εξουσία. Ακολουθεί την τοποθέτηση της πιο θρησκευτικής και σκληροπυρηνικής κυβέρνησης στην ισραηλινή ιστορία.
Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ και στη βόρεια πόλη της Χάιφα, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μια ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με την αστυνομία ενώ προσπαθούσε να αποκλείσει έναν κύριο δρόμο, τον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν, στο Τελ Αβίβ.
Όσοι εναντιώνονται στην πολιτική του Νετανιάχου υποστηρίζουν λένε ότι οι «δήθεν» μεταρρυθμίσεις θα ακρωτηριάσουν τη δικαστική ανεξαρτησία, θα προωθήσουν τη διαφθορά, θα πλήξουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και θα στερήσουν την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ.
Τα πανό αναφέρονταν στον νέο συνασπισμό υπό τον κ. Νετανιάχου ως κυβέρνηση ντροπής.
Μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται είναι η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, Έσθερ Χάιατ, και ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.
Η Σαμάνθα Γκράνβιλ, ανταποκρίτρια του BBC στο Τελ Αβίβ, είδε διαδηλωτές ντυμένους με ισραηλινές σημαίες, να κρατούν αφίσες στα εβραϊκά και φωτογραφίες του κ. Νετανιάχου με Χ στο στόμα του.
Υπήρχε μια ομάδα νεαρών κοριτσιών με αποτυπώματα χεριών με κόκκινο χρώμα στο στόμα τους. Ήθελαν να πουν στην κυβέρνηση ότι δεν θα μείνουν σιωπηλοί.
Μια γυναίκα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε δακρυσμένη ότι είναι δεύτερης γενιάς επιζήσασα του Ολοκαυτώματος. «Οι γονείς μου μετανάστευσαν από μη δημοκρατικά καθεστώτα για να ζήσουν σε μια δημοκρατία», είπε. «Έφυγαν από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς για να ζήσουν ελεύθερα. Το να βλέπεις λοιπόν ότι καταστράφηκε είναι αποκαρδιωτικό», πρόσθεσε.
Αυτή και η φίλη της ανέφεραν ότι περίμεναν από τον Νετανιάχου να επιχειρήσει ριζικές αλλαγές, αλλά ποτέ δεν πίστευαν ότι θα έρθουν τόσο γρήγορα.
Αυτές είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού του κ. Νετανιάχου, τον Δεκέμβριο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τους Ισραηλινούς να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις για να «σώσουν τη δημοκρατία» και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προγραμματισμένη δικαστική αναμόρφωση.
Σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιάριβ Λέβιν νωρίτερα αυτό το μήνα, μια απλή πλειοψηφία στην Κνεσέτ (κοινοβούλιο) θα είχε την εξουσία να ακυρώσει ουσιαστικά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην κυβέρνηση της εποχής να εγκρίνει νομοθεσία χωρίς να φοβάται ότι θα καταρριφθεί.
Ορισμένοι στο Ισραήλ φοβούνται ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εν λόγω μέτρο για να εμποδίσει την εν εξελίξει ποινική δίκη του κ. Νετανιάχου. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός του Ισραήλ, δικάζεται με κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης – κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.
Οι μεταρρυθμίσεις θα δώσουν επίσης στους πολιτικούς μεγαλύτερη επιρροή στον διορισμό των δικαστών, με τα περισσότερα μέλη της επιτροπής επιλογής να προέρχονται από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Εάν περάσει σε νόμο, το σχέδιο θα μπορούσε να διευκολύνει την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη χωρίς να ανησυχεί για τις προκλήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Το Ισραήλ έχει υπογραμμίσει στο παρελθόν τη δύναμη του δικαστηρίου να αποφανθεί εναντίον του, ως τρόπο να αμβλύνει τη διεθνή κριτική για τέτοιες κινήσεις.