ΑΘΗΝΑ
11:02
|
20.05.2024
Στο CERN και αλλού, η απροθυμία να αναγραφούν Ρώσοι ερευνητές στους συντελεστές νέων δημοσιεύσεων έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει επηρεάσει σημαντικά τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των φυσικών στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, με ορισμένους επιστήμονες να αρνούνται να συντάξουν εργασίες με Ρώσους ερευνητές, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε χθες ο Guardian.

Το ζήτημα έχει ήδη οδηγήσει σε δραστική μείωση των δημοσιεύσεων και αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για επιστήμονες, διδακτορικούς φοιτητές και μεταδιδάκτορες στο μέλλον.

Πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ρωσικά ινστιτούτα και μεμονωμένοι Ρώσοι επιστήμονες συνέβαλαν στο 7% περίπου των συνεργασιών στο CERN (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας), ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του οργανισμού.

Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει επιδειχθεί εχθρική στάση απέναντι στους Ρώσους από πολλούς Ευρωπαίους επιστήμονες, είπε ο Φέντορ Ράτνικοφ, ένας Ρώσος φυσικός που εργαζόταν στο LHC πριν από το 2016.

«Έχουμε Ουκρανούς συνεργάτες για τους οποίους αυτή η ερώτηση είναι φυσικά εξαιρετικά οδυνηρή. [Αλλά] οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς συναδέλφους μου δεν επεκτείνουν την ευθύνη για την εισβολή στους συναδέλφους τους από ρωσικά ινστιτούτα. Θα έλεγα ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους μου στην Ε.Ε. είναι πολύ πιο ριζοσπαστικοί», είπε ο Ράτνικοφ στην εφημερίδα.

Η κατάσταση οδήγησε σε «αδιέξοδο» για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, οι οποίες συσσωρεύονται καθώς δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τους συντελεστές τους. Εάν δεν επιλυθεί σύντομα, η στασιμότητα αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στον τομέα, είπε στον Guardian ένας ανώνυμος επιστήμονας «εκτός Ευρώπης» που εργάζεται στο LHC.

«Διατηρήστε αυτήν την πολιτική προσέγγιση για κάποιο χρονικό διάστημα και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στους φοιτητές, στους μεταδιδάκτορες και σε εμάς τους ίδιους».

Η κατάσταση γύρω από τις δημοσιεύσεις είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του πειράματος Atlas, Άντρεας Χόεκερ. Το θέμα «σχετίζεται αποκλειστικά με τη μορφή της θεσμικής αναγνώρισης, δεδομένων των δηλώσεων υψηλού επιπέδου εκπροσώπων ρωσικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων… και των δεσμών υψηλού επιπέδου χρηματοδοτικών φορέων με τη ρωσική κυβέρνηση», είπε στην εφημερίδα.

Το CERN είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής υψηλών ενεργειών στον κόσμο, πιο γνωστό για τη λειτουργία του LHC, μιας τεράστιας εγκατάστασης που δημιουργήθηκε από φυσικούς από διάφορες χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί

Τα μάθατε; Ο Φίτσο φταίει που τον πυροβόλησαν!

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα