ΑΘΗΝΑ
21:15
|
20.09.2024
Απεργούν ήδη οι εκπαιδευτικοί στη Σκωτία, ενώ όλα δείχνουν ότι θα απεργήσουν και στην Αγγλία με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας να ανακοινώνονται σήμερα το απόγευμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία και την Ουαλία πρόκειται να ανακοινώσουν απεργία εντός της ημέρας, ενώ μαζί με νοσηλευτές, σιδηροδρομικούς εργάτες και εργαζομένους άλλων κλάδων θα οργανώσουν δράσεις και διαμαρτυρίες δημιουργώντας πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταξύ των εκπαιδευτικών που ανήκουν στην Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση (NEU) αναμένεται στις 17:00 τοπική ώρα τη Δευτέρα. Οι Sunday Times επικαλούνται πηγές του συνδικάτου ότι τα μέλη στην Αγγλία και την Ουαλία ψήφισαν υπέρ των απεργιών.

Ο Σούνακ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να επιλύσει τις μισθολογικές διαφορές με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους μετά από μήνες απεργιών, οι οποίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στην καθημερινότητα των Βρετανών.

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10%, οι εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους απαιτούν υψηλότερες αμοιβές.

Η NEU είπε ότι η κυβέρνηση πρόσφερε στα μέλη της αύξηση μισθών κατά 5%, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, ισοδυναμεί με μείωση μισθών λόγω των αυξανόμενων ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Οι χαμηλές αμοιβές για τους δασκάλους έχουν επίσης ωθήσει πολλούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, ανέφερε το σωματείο.

Η κυβέρνηση απαντά ότι δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες αυξήσεις μισθών και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μεγάλη ώθηση στους μισθούς θα επιδεινώσει το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, μια απεργιακή ψηφοφορία από ένα διαφορετικό σωματείο δασκάλων στην Αγγλία έπεσε κάτω από το απαιτούμενο όριο προσέλευσης, αλλά οι αναφορές δείχνουν ότι οι απεργίες από το NEU, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό σωματείο του Ηνωμένου Βασιλείου με περίπου 500.000 μέλη, θα συνεχιστούν.

Οι δάσκαλοι στη Σκωτία έχουν ήδη πραγματοποιήσει απεργίες που έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών σχολείων. Τη Δευτέρα ξεκίνησαν μια κυλιόμενη 16ήμερη απεργία που θα επηρεάζει δύο τοπικές αρχές κάθε μέρα.

Μια απόφαση των δασκάλων για απεργία θα ήταν «λυπηρή» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ.

Ενώ υπάρχουν ελπίδες ότι μια νέα προσφορά για τους σιδηροδρομικούς εργαζομένους θα μπορούσε να τερματίσει τις αποχωρήσεις σε αυτόν τον τομέα, εκπρόσωποι των νοσηλευτών έχουν προειδοποιήσει ότι οι απεργίες τους θα συνεχιστούν. Τα μέλη του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής θα απεργήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη και το συνδικάτο έχει προειδοποιήσει ότι ο επόμενος γύρος απεργιών μπορεί να είναι πιο σκληρός, με διπλάσιο αριθμό νοσοκόμων στην Αγγλία να αποχωρούν τον Φεβρουάριο, εκτός εάν βρεθεί λύση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών: Κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα