Επιστροφή στους Θατσερικούς νόμους για την καταστολή των απεργιών κάνει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, καθώς πρόκειται να εξουσιοδοτήσει την προληπτική διάλυση των κινητοποιήσεων με πρόσχημα τη δημόσια τάξη.
Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι οι προτάσεις της θα βοηθήσει τις αστυνομικές αρχές να αντιμετωπίσουν μια «αποδιοργανωτική μειοψηφία», που χρησιμοποιεί τακτικές, όπως ο αποκλεισμός δρόμων και τις μεγάλες σε χρονική διάρκεια πορείες. Σύμφωνα με το κυβερνών συντηρητικό κόμμα οι αλλαγές επιδιώκουν να δώσουν στην αστυνομία μεγαλύτερη ευελιξία και σαφήνεια σχετικά με το πότε μπορεί να επέμβει.
Προκαλώντας οργή στους υπερασπιστές των πολιτικών ελευθεριών, η κυβέρνηση εξήγγελε ότι θα καταθέσει μια τροποποίηση στο νομοσχέδιο για τη δημόσια τάξη ώστε να σκληρύνει η καταστολή απέναντι στις τακτικές «αντάρτικου», που χρησιμοποιούνται κυρίως από περιβαλλοντικούς διαδηλωτές.
Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Liberty, υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικές προτάσεις ισοδυναμούν με επίθεση στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία.
Τα σχέδια θα τεθούν σε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Τάξη, που θα εισαχθεί σήμερα Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την Αγγλία και την Ουαλία, περνάει από το Κοινοβούλιο και οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από όλα τα μέλη του νομοθετικού σώματος. Στοχοποιεί διαμαρτυρίες από ομάδες όπως οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές Just Stop Oil, Insulate Britain και Extinction Rebellion, οι οποίες έχουν πολλές χρησιμοποιήσει τακτικές, όπως οι αποκλεισμοί οδικών αρτητιών.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υπεραμύνθηκε της τροποποίησης λέγοντας: «Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας μας, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των ατόμων και των δικαιωμάτων της σκληρά εργαζόμενης πλειοψηφίας για να συνεχίσει τη μέρα της».
«Δεν μπορούμε να έχουμε διαμαρτυρίες που διεξάγονται από μια μικρή μειοψηφία και διαταράσσουν τη ζωή του συνόλου .Δεν είναι αποδεκτό και θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό», πρόσθεσε.
Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Εργατικού Κόμματος, Σάρα Τζόουνς, δήλωσε: «Η αστυνομία έχει εξουσίες να αντιμετωπίσει επικίνδυνες, ανατρεπτικές διαδηλώσεις και οι Εργατικοί στηρίζουν αυτές τις εξουσίες». Ωστόσο, διευκρίνισε «ο πρωθυπουργός έχει αφιερώσει περισσότερο χρόνο μιλώντας για διαμαρτυρία παρά για την επιδημία βίας κατά γυναικών και κοριτσιών ή το επαίσχυντο ιστορικό της κυβέρνησής του στο να μη συλλαμβάνει πραγματικούς εγκληματίες».
Η ομάδα Just Stop Oil περιέγραψε την πρόταση ως «μια απαίσια και αυταρχική προσπάθεια υπονόμευσης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που στηρίζουν τη δημοκρατία μας».
Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Τάξη περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τη δημιουργία ενός νέου ποινικού αδικήματος για παρέμβαση σε βασικές εθνικές υποδομές, όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου και τους σιδηρόδρομους.
Το νομοσχέδιο βασίζεται στον αμφιλεγόμενο νόμο για την αστυνομία, το έγκλημα, τις ποινές και τα δικαστήρια, ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι και επικρίθηκε από ορισμένες ομάδες για την εισαγωγή περιορισμών στο δικαίωμα διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με αυτήν την υφιστάμενη νομοθεσία, εάν η αστυνομία θέλει να περιορίσει μια διαμαρτυρία, πρέπει γενικά να αποδείξει ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε «σοβαρή δημόσια αναταραχή, σοβαρή ζημιά σε περιουσία ή σοβαρή αναστάτωση στη ζωή της κοινότητας». Οι νέες κυβερνητικές προτάσεις θα διεύρυνουν τον τρέχοντα νομικό ορισμό της «σοβαρής διαταραχής» και θα δώσουν στους αξιωματικούς μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το πότε πρέπει να παρέμβουν.