ΑΘΗΝΑ
06:29
|
02.05.2024
Η τετραήμερη επίσκεψη του Κορεάτη Προέδρου στα Εμιράτα συνοδεύεται από σημαντικές συμφωνίες και δηλώσεις που προξενούν την αντίδραση του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με επίσκεψη στο πυρηνικό συγκρότημα «Barakah» (που θα πει «ευλογημένο») συνέχισε σήμερα την τετραήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε το Σάββατο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Κιμ Κέον-Χι, υπουργούς και τους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων κορεατικών εταιριών και ομίλων όπως οι εταιρίες Hyundai και Samsung.

Ο Γιουν Σουκ Γέολ συναντήθηκε και σήμερα με τον Εμιρατινό πρόεδρο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν και επισκέφθηκαν από κοινού το μεγάλο πυρηνικό σταθμό Μπαρακά που ξεκίνησε να φτιάχνει το 2009 η κορεατική εταιρία KEPCO, φτιάχνοντας ουσιαστικά τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ενέργειας σε αραβική χώρα.

Αφορμή για την εμφάνιση των δύο ηγετών στον πυρηνικό σταθμό ήταν η ολοκλήρωση της τρίτης μονάδας αντιδραστήρα του συγκροτήματος που βρίσκεται στην περιοχή αλ Δάφρα του Άμπου Ντάμπι.

Sheikh Mohamed and Mr Yoon attend a presentation at the plant. Presidential Court

Πριν μεταβούν στο πυρηνικό συγκρότημα οι Πρόεδροι αμφοτέρων χωρών υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης αξίας δεκάδων δις. δολαρίων στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτινων πόρων, κλιματικής αλλαγής, υγείας, εξερεύνησης του διαστήματος, πυρηνικής ενέργειας, επενδύσεων σε υποδομές, κ.α.

The two sides stressed the importance of expanding the two nations' current co-operation and partnership

Ο Εμιρατινός σεΐχης τόνισε πως η «ειδική στρατηγική σχέση» με την Νότια Κορέα θα συνεχίζει να ενισχύεται και να υπηρετεί «τα κοινά μας συμφέροντα και στόχους».

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ και η σύζυγός του Κιμ Κέον Χι επισκέφθηκαν το στρατόπεδο στο οποίο παραμένουν περίπου 150 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες για να εκπαιδεύσουν στρατιώτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και να φρουρούν μέρος των πυρηνικών εγκαταστάσεων «Μπαρακά» στο Άμπου Ντάμπι.

Οι αντι-ιρανικές δηλώσεις του Κορεάτη Προέδρου

Ο πρόεδρος Γιουν χαρακτήρισε τα ΗΑΕ «αδελφική χώρα» και τόνισε πως η ασφάλεια της χώρας είναι και ασφάλεια της Νότιας Κορέας.  Απευθυνόμενος στους στρατιώτες της Κορέας ο Πρόεδρος Γιουν είπε:

«Βρίσκεστε εδώ για να πραγματοποιήσετε γυμνάσια εκπαίδευσης και άλλες επιχειρήσεις. Εδώ βρίσκεστε σε μία χώρα που δεν είναι ξένη. Τα ΗΑΕ είναι πατρίδα σας. Η ασφάλεια της αδελφής χώρας είναι και δική μας ασφάλεια. Ο εχθρός των ΗΑΕ είναι το Ιράν και αυτό είναι και δικός  μας εχθρός».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών που απαίτησε εξηγήσεις από τον πρέσβη της Νότιας Κορέας στην Τεχεράνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα