ΑΘΗΝΑ
04:21
|
30.03.2023
Η επικείμενη γεώτρηση στο οικόπεδο Αφροδίτη, θα βοηθήσει στην εξακρίβωση των ποσοτήτων και την αξιοποίησή τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σχέδιο ανάπτυξης του Οικοπέδου «Αφροδίτη» θα παρουσιάσει τις επόμενες λίγες μέρες η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, προαναγγέλλοντας παράλληλα και μία νέα γεώτρηση από την Chevron στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ στον πρώτο 6μηνο του 2023.

Η Πηλείδου παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την περίοδο 2020-2023, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά την εν λόγω περίοδο στον τομέα της Ενέργειας, αναφέρθηκε και στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι κάθε βήμα πραγματοποιείται με γνώμονα το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως η Chevron μπαίνει στην τελική ευθεία ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, τονίζοντας ότι ο εκεί ρόλος του υπουργείου Ενέργειας «είναι πολύ κρίσιμος στο να βεβαιωθεί ότι το πλάνο ανάπτυξης που θα υποβληθεί και που αναμένουμε εντός των ημερών, είτε θα είναι παρόμοιο με το αρχικό που είχε εγκριθεί παλαιότερα, είτε σε κάθε περίπτωση θα συμφέρει και θα αποδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία τα εισοδήματα τα οποία μας αναλογούν».

Η Πηλείδου ανέφερε ότι η γεώτρηση, που θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες στο οικόπεδο Αφροδίτη, θα βοηθήσει στην εξακρίβωση των ποσοτήτων και την αξιοποίησή τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

«Παράλληλα», επεσήμανε, «το πλάνο ανάπτυξης που θα μας υποβληθεί από την ΕΝΙ για το τεμάχιο 6 θα εξεταστεί με τον αντίστοιχο τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τις πρώτες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο μέχρι και σήμερα, η υπουργός ανέφερε:

«Το γεγονός ότι χρειάζεται να δημιουργήσουμε υποδομές για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το Φυσικό Αέριο μας απαιτεί κάποιο χρόνο. Ενδεικτικά, πχ η ΕΝΙ δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από τη δεκαετία του ’50. Άρα, παρόλο που οι ανακαλύψεις σε ό,τι αφορά την Κύπρο μπορεί να έγιναν πιο πρόσφατα, υπήρχε σχέση και προεργασία που χρησιμοποιήθηκε για να προχωρήσουν προς την ανάπτυξη. Επιπλέον, παρακολουθούμε και μαθαίνουμε από όλα όσα γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι η όποια ανάπτυξη θα γίνει προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κύπριου πολίτη.

Η κυβέρνηση δεν είναι επενδυτής. Η κυβέρνηση προωθεί όλες τις ενέργειες μέσα από τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουμε ούτως ώστε οι εταιρείες να προχωρούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και σας διαβεβαιώ ότι οι εταιρείες προχωρούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις κατά γράμμα. Εμείς είμαστε οι προστάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την εφαρμογή, την ολοκλήρωση των συμβολαίων με τρόπο ο οποίος να είναι συμφέρων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την υλοποίησή τους με τρόπο που να συμφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανά ατύχημα με επικίνδυνα χημικά στον ποταμό Οχάιο

Τάση φυγής των τραπεζών από τις επενδύσεις στο Ελληνικό

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Αρμενίας

Ελένη Αρβελέρ: «Σοβαρό πνευματικό ολίσθημα» η κατάργηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα