ΑΘΗΝΑ
08:13
|
27.04.2024
«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κάνει βήματα για την απαγόρευση έκδοσης βίζας για 322 άτομα για την υπονόμευση της δημοκρατίας στη Λευκορωσία».
Ο Άντονι Μπλίνκεν και η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 19/7/21.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ως απάντηση στην «διαρκή καταστολή», που ασκεί η κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, την ώρα που αρχίζει στο Μινσκ η δίκη της Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια, μιας εκ ων ηγετών της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

«Το καθεστώς Λουκασένκο συνεχίζει την καταστολή κατά του λαού της Λευκορωσίας και των δημοκρατικών του ιδεωδών, μέσω, μεταξύ άλλων, της πολιτικών σκοπιμοτήτων ερήμην δίκης της ηγέτιδας της δημοκρατικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και άλλων δημοκρατών ακτιβιστών με αβάσιμες κατηγορίες», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση που αναγγέλλει την επιβολή των κυρώσεων.

«Σε απάντηση αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνει ότι λαμβάνει μέτρα περιορισμού της έκδοσης βίζας σε 25 άτομα (…) για την συμμετοχή τους στην υπονόμευση της δημοκρατίας» στη Λευκορωσία, διευκρίνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ειδικότερα, οι κυρώσεις αφορούν μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Λευκορωσίας, «για τον ρόλο τους στη θέσπιση νομοθεσίας που επιτρέπει τη θανατική ποινή κατά καταδικασθέντων για υποτιθέμενες “τρομοκρατικές απόπειρες”, κατηγορία που χρησιμοποιείται από το καθεστώς του Μινσκ για την καταστολή και τον εκφοβισμό της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών», δηλώνει ο Αντονι Μπλίνκεν.

Σημειώνεται ότι Τιχανόφσκαγια, σύζυγος του Σεργκέι Τιχανόφσκι, κατήλθε στις εκλογές του 2020 συγκεντρώνοντας το 10% της ψήφου, έναντι του 84% που συγκέντρωσε ο Λουκασένκο και έκτοτε ζει στο εξωτερικό, καλώντας σε επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας. Το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα έχει καταγγελθεί ως νοθευμένο από πολλές δυτικές χώρες.

Τον Μάρτιο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Λουκασένκο για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής ανακοίνωσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κάνει βήματα για την απαγόρευση έκδοσης βίζας για 322 άτομα για την υπονόμευση της δημοκρατίας στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές νοθείας του 2020», αναφέρει στην δήλωσή του ο Άντονι Μπλίνκεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα