ΑΘΗΝΑ
05:41
|
19.04.2024
Παρατηρείται μία περίεργη εντατικοποίηση των ανασκαφών κοντά και σχεδόν κάτω από το τέμενος από την αρχή του 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις εντατικές και με σχεδόν φρενήρεις ρυθμούς περίεργες ανασκαφές σε πολύ μικρή απόσταση από το τέμενος Αλ Άκσα της  Ανατολικής Ιερουσαλήμ επισημαίνει με έκθεσή της στις 12 Ιανουαρίου το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών, που επικαλείται σήμερα σε εκτενές ρεπορτάζ η βρετανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Cradle.

AA takes photograph of excavation around Al-Aqsa Mosque

Το ρεπορτάζ επικαλείται τη μαρτυρία του Παλαιστίνιου ερευνητή Φάκχρι Αμπού Ντιγιάμπ ο οποίος επισήμανε μιλώντας στο Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών την περίεργη εντατικοποίηση των ανασκαφών κοντά και σχεδόν κάτω από το τέμενος από την αρχή του 2023.

«Ποτέ δεν έχουμε δει ανασκαφές με τέτοια ένταση και ταχύτητα κοντά στο τέμενος… Είναι σαν οι κατοχικές δυνάμεις να σχεδιάζουν μία προμελετημένη και επικίνδυνη ενέργεια σε βάρος του τεμένους , ίσως ακόμη και να προκαλέσουν μία βαθιά αλλαγή στην περιοχή να την προετοιμάσουν για ένα σχέδιο ιουδαιοποίησής της» ανέφερε ο Ντιγιάμπ σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων SAFA.

Ο ίδιος ερευνητής τονίζει πως πέρα από τις φρενήρεις ανασκαφές υπάρχει μία αυξημένη παρουσία εργατών, ανασκαφικού εξοπλισμού και μηχανημάτων. Παράλληλα οι εργάτες μεταφέρουν πέτρες και χώμα από μία συγκεκριμένη περιοχή και τα μεταφέρουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Jerusalem, Western Wall: Researchers Find 1,400-Year-Old Underground Rooms

«Η περιοχή είναι στόχος ανασκαφών και δραστηριοτήτων «ιουδαιοποίησης»  σε περιοχές που συμπεριλαμβάνουν τα Ανάκτορα Ουμαγιάντ, την Πύλη Μαρόκου, το Τείχος Αλ Μπουράκ, το νότιο τείχος του τεμένους Αλ Άκσα και την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, καθώς και τη βόρεια είσοδο του Σιλωάμ (που στα εβραϊκά σημαίνει «Απεσταλμένος»).

Ανασκαφικές δραστηριότητες από αμφιλεγόμενες οργανώσεις Εβραίων εποίκων πραγματοποιούνται στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Το 1999 ο Ισραηλινός αρχαιολόγος και βιβλικός ιστορικός Ζεέβ Χέρτζογκ δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «Αποδομώντας τα Τείχη της Ιεριχούς» που αναφέρεται σε παλιό θρύλο για το «έθνος του Ισραήλ» και το ναό του Σολωμώντα που είχε κτιστεί στη θέση του τεμένους αλ Άκσα.

Al-Aksa Libel: Archeological Digs: Near the Temple Mount Not Under It

Το Φεβρουάριο του 2014, ένα από τα τείχη κοντά στην Πύλη του Μαρόκου που οδηγεί στο τέμενος κατέρρευσε καταπλακώνοντας αρκετές παλιές κατοικίες της περιοχής. Μερικούς μήνες μετά το ίδιο πράγμα ξαναέγινε με αποτέλεσμα το 2016 η ΟΥΝΕΣΚΟ να εγκρίνει σχέδιο απόφασης με το οποίο καταδικάζει τις ενέργειες των ισραηλινών αρχών πέριξ του τεμένους αλ Άκσα ενώ σε ανάλογα ψηφίσματα προέβη και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Αζάμ αλ Χατίμπ, διευθυντής οργανισμού της Ιορδανίας που έχει ρόλο κηδεμόνα του τεμένους  αλλά και όλων των μουσουλμανικών και χριστιανικών χώρων της Ιερουσαλήμ, δήλωσε πως εάν συνεχιστούν οι ανασκαφές τότε σύντομα θα διακυβευτεί η σταθερότητα του τεμένους αλ Άκσα μην αποκλείοντας ακόμη και μία πιθανή κατάρρευση τμήματός του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα