ΑΘΗΝΑ
14:54
|
04.05.2024
Η Μόσχα αρνείται κάθε εμπλοκή με την επίθεση, καθώς υποστηρίζει πολιτική και στρατιωτική αρχή της αποτελεί το να μη χτυπάει άμαχο πληθυσμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε έντονα την επίθεση σε πολυκατοικία στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο που άφησε πίσω της τουλάχιστον 40 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, και τουλάχιστον 75 τραυματίες, με τους αριθμούς να αυξάνονται, όπως αναφέρει η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη χώρα.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Στέφανι Τρέμπλεϊ είπε στην τακτική ενημέρωση της Δευτέρας για ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την πυραυλική επίθεση το βράδυ του Σαββάτου, προσθέτοντας ότι ήταν «ένα ακόμη παράδειγμα ύποπτης παραβίασης των νόμων του πολέμου».

Σε δήλωση που εξέδωσε αργότερα μέσα στην ημέρα, η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Πρέπει να τελειώσουν αμέσως».

Το Ουκρανικό γραφείο της πτέρυγας συντονισμού βοήθειας του ΟΗΕ, το OCHA, περιέγραψε την επίθεση στο εννιαώροφο κτίριο στην κεντρική πόλη της Ουκρανίας ως μία από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις από τότε που ξεκίνησε η ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους. Δεκάδες είναι αγνοούμενοι και συνεχίζεται οι έρευνες στα συντρίμμια του κτιρίο για τον εντοπισμό επιζώντων, ανέφερε η OCHA.

Η συντονίστρια για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στην Ουκρανία Ντενίζ Μπράουν ζήτησε τη διενέργεια «ουσιαστικής έρευνας για υποψίες εγκλημάτων πολέμου και τη δίωξη των υπόπτων».

«Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι είναι άστεγοι λόγω της επίθεσης αυτής», υπογράμμισε επίσης η εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, διευκρινίζοντας ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ βοηθούν στη μετεγκατάστασή τους, καθώς και στη διανομή κλινοσκεπασμάτων, ζεστών ρούχων, ειδών προσωπικής υγιεινής και φαρμάκων.

Η Μόσχα δεν χτυπά πολυκαιτοικίες και αμάχους

Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη για το χτύπημα στο Ντνίπρο, ενώ εκπρόσωποι της επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί δεν χτυπούν πολυκατοικίες και ότι αυτό ήταν μια σαφής επιλογή της ρωσικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, κάτι που έχει αποδειχθεί κατά την πορεία των μαχών.

Σχολιαστές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα επισημαίνουν πως και για την τραγωδία αυτή ευθύνονται οι επιλογές της ουκρανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και ειδικότερα, η δραστηριότητα και συχνά τα λάθη της ουκρανικής αεράμυνας, τα οποία παρουσιάζονται από τα δυτικά και τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ως απευθείας ρωσικά χτυπήματα εναντίον αμάχων, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται, κατά τη Μόσχα, στην πραγματικότητα.

Παραιτήθηκε σύμβουλος του Ζελένσκι

Να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αλεξέι Αρέστοβιτς, παραδέχθηκε κατά λάθος σε εκπομπή ότι η καταστροφή της πολυκατοικίας στο Ντνίπρο ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, κάτι που αργότερα πήρε πίσω κατηγορώντας τους «εχθρούς» του για τη διασπορά του βίντεο.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της παραίτησής του, μέσω Facebook, αφού ζήτησε δημοσίως συγνώμη και πήρε πίσω τις δηλώσεις που είχε κάνει σε ανάρτησή του στο Telegram.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, για δεύτερο 24ωρο, ανακοινώνει πληροφορίες ότι το Κίεβο, ακριβώς επειδή οι δυνάμεις του αναγκάζονται να υποχωρούν, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να παρουσιάζει επιτυχίες που θα δικαιολογούν τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ηγεσίας του, ετοιμάζει μια μεγάλη προβοκάτσια που θα σχετίζεται με τη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Κατά τις ρωσικές πληροφορίες, δολιοφθορείς του Κιέβου με εξειδίκευση στα εκρηκτικά, έχουν μετακινηθεί και φθάσει στην περιφέρεια του Χαρκόβου, όπου όπως εκτιμάται, το πιθανότερο είναι ότι θα επιχειρηθεί μια επιχείρηση αποθήκης ή κάποιου μεταφορικού μέσου με σιτηρά ώστε να ενοχοποιηθεί η Ρωσία λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη σύνοδο των χορηγών και υποστηρικτών της Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα