ΑΘΗΝΑ
08:21
|
03.05.2024
Είπε πως πλέον η ιδέα μίας ουδέτερης Ουκρανίας υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει νόημα και τάχθηκε κατά της αποσταθεροποίησης της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε απόψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ παρεμβαίνοντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Περίπου τέσσερις μήνες μετά την υποβολή αίτησης της Ουκρανίας για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ο Χένρι Κίσινγκερ επισήμανε πως στο παρελθόν ήταν αντίθετος με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ επειδή θα ξεκινούσε «ακριβώς τη διαδικασία που βλέπουμε τώρα». Πρόσθεσε πως η ιδέα μίας ουδέτερης Ουκρανίας υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει πλέον νόημα. «Πιστεύω πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα κατάλληλο αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο Δεκέμβρη ο Αμερικανός πολιτικός και στρατηγικός αναλυτής επί δεκαετίες, θύμισε με τις παραπάνω δηλώσεις το άρθρο που έγραψε και δημοσίευσε το βρετανικό περιοδικό The Spectator όπου επιχειρηματολογούσε για την ανάγκη μίας ρωσο-ουκρανικής εκεχειρίας.

Πρόσθεσε πως μία παύση πυρός στην Ουκρανία «είναι ένα λογικό αποτέλεσμα στρατιωτικών ενεργειών αλλά όχι απαραίτητα το αποτέλεσμα μίας μετέπειτα ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης».

Διαπίστωσε πως καμία από τις δύο χώρες δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Μόσχα να θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση της αλλαγής του στάτους κβο και τα κεκτημένα στο έδαφος της Ουκρανίας και το Κίεβο να απαιτεί την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Χερσόνησο της Κριμαίας και άλλων εδαφών της χώρας.

Ο 99χρονος πολιτικός τόνισε πως οι βραχυπρόθεσμες διαπραγματεύσεις «θα απέτρεπαν να γίνει ο πόλεμος, πόλεμος κατά της Ρωσίας» εφιστώντας  την προσοχή κατά της πρόκλησης αποσταθεροποίησης στη χώρα αυτή, δεδομένου του τεράστιου πυρηνικού οπλοστασίου που διαθέτει.Τόνισε έτσι πως μία έναρξη διαπραγματεύσεων θα βοηθούσαν τη Ρωσία «να έχει την ευκαιρία να ενταχθεί ξανά στο διεθνές σύστημα».

«Πιστεύω στο διάλογο με τη Ρωσία ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται» πρόσθεσε εκφράζοντας στη συνέχεια την πεποίθηση υπέρ ενός τρόπου για αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου, θέτοντας ζητήματα «πέρα από εκείνα που υπήρχαν στην αρχή του πολέμου και έγιναν ζητήματα για τη συνέχιση της στρατιωτικής σύγκρουσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα