ΑΘΗΝΑ
06:41
|
03.07.2024
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η μείωση του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2022 αναμένεται να είναι 2,5%, ενώ η πραγματική δυναμική ήταν θετική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσίας μειώθηκε μόνο κατά 2,1% τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους, το οποίο είναι πολύ καλύτερο από το προβλεπόμενο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανοίγοντας κυβερνητική σύσκεψη για οικονομικά θέματα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, η μείωση για ολόκληρο το έτος αναμένεται να είναι 2,5%, ενώ η πραγματική δυναμική για το 2022 ήταν θετική.

Ο Πούτιν προσέθεσε ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία το 2022 ήταν 11,9%, ποσοστό επίσης χαμηλότερο από τις προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ μιας «απτής αύξηση» στους μισθούς των Ρώσων πολιτών το 2023, σημειώνοντας ότι η αύξηση των τιμών επηρεάζει άμεσα τα εισοδήματα των καταναλωτών. «Αυτό είναι θεμελιωδώς σημαντικό τόσο για τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών όσο και για την οικονομία συνολικά», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 5%, και το δεύτερο τρίμηνο θα είναι λιγότερο από 4%.

Ο Πούτιν ζήτησε να διατηρηθεί η θετική τάση στην ανάπτυξη της οικονομίας, επισημαίνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης στα αγροτοβιομηχανικά και στρατιωτικο-βιομηχανικά συγκροτήματα. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν περάσει σε 24ωρη εργασία, κερδίζοντας σοβαρή δυναμική, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μιλώντας για τις ρωσικές εταιρείες παραγωγής φυσικού αερίου, σημείωσε ότι είχαν μια καλή χρονιά το 2022.

«Ταυτόχρονα, σημειώνω ότι οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω των ενεργειών των δυτικών χωρών, και ως αποτέλεσμα, οι Ρώσοι παραγωγοί και εξαγωγείς φυσικού αερίου έχουν πραγματοποιήσει καλά κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν σημαντικά αυξημένες πληρωμές προς τον κρατικό προϋπολογισμό», είπε ο Πούτιν, παρότι, όπως σημείωσε, η ρωσική παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 11,8% το 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Μόσχα ο Κάνιε Γουέστ

O γνωστός ράπερ, που ήταν υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ το 2020, στο παρελθόν έχει εκφράσει θαυμασμό για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης: Είμαι πεπεισμένος μεταρρυθμιστής

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες για την επερχόμενη κακοκαιρία

Ανδρουλάκης: Με εμένα το ΠΑΣΟΚ πήγε σε άλλη πίστα

Η Μελόνι χτίζει τη μονοκρατορία της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα