ΑΘΗΝΑ
12:36
|
25.04.2024
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κάνουν λόγο για θεωρία των δύο άκρων και επικίνδυνες μεθοδεύσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκαλεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποκλειστεί η συμμετοχή του κόμματος του καταδικασμένου πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη στις ερχόμενες εκλογές.

Παρότι η κυβέρνηση δηλώνει πως θα επιδιώξει συνεννόηση για το ζήτημα «εξαντλώντας κάθε δυνατότητα», ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε δική του πρόταση για τον αποκλεισμό του εν λόγω κόμματος από τις προσεχείς εκλογές, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κάνουν λόγο για επικίνδυνες μεθοδεύσεις και σημειώνουν πως η κυβερνητική ρύθμιση αφήνει «χώρο για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων».

Με δική του πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ανεπίτρεπτα ευρεία» χαρακτηρίζουν την τροπολογία της κυβέρνησης πηγές της Κουμουνδούρου τονίζοντας ότι αφήνει μεγάλα περιθώρια διακριτικής σε επικίνδυνες και ανιστόρητες παρερμηνείες με την επίκληση της θεωρίας των δύο άκρων.  

Η πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο, τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσανατολίζεται στην κατάθεση δικής της νομοθετικής πρότασης για τον αποκλεισμό των νεοναζί από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

– Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

– Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες. Ωστόσο, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της» υπογραμμίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΚΚΕ: Δεν πρόκειται να δεχθούμε ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, κάνει λόγο για «ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση».

Για μια ακόμα φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το ζήτημα θέσπισης νέων περιορισμών στη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές, στο όνομα της παρεμπόδισης των παραφυάδων της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Το ΚΚΕ έχει διαρκές μέτωπο στην πράξη απέναντι στις εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις, πρωτοστατεί ώστε να απομονωθούν και να ξεριζωθούν από κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά και σχολείο. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα με τη δράση του μπορεί να τις τσακίσει, σημαδεύοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό ένοχο, στον «κόρφο» του οποίου βρίσκει συστηματικά καταφύγιο το ναζιστικό φίδι: Το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές. Αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κλπ».

ΜέΡΑ25: Επικίνδυνα υποκριτική η μεθόδευση της κυβέρνησης

Για «υποκρισία» της κυβέρνησης που «συστηματικά εντάσσει ναζί και φασίστες στην Αστυνομία», κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, υπογραμμίζοντας και την «πλάνη» του ΣΥΡΙΖΑ ότι η απαγόρευση δεν θα αποτελέσει «προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση»

Το ΜέΡΑ25 δεν θα γίνουμε συνεργοί

στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα επιτύχει η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η απαγόρευση να «φωτογραφήσει» αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση – δεδομένου, μάλιστα, ότι είμαστε μέλη μιας ανιστόρητης Ευρωπαϊκής Ένωσης που, κάθε 23η Αυγούστου, τσουβαλιάζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό.

Στον αγώνα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, οι δημοκράτες ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια Νέα Δημοκρατία που συστηματικά εντάσσει ναζί και φασίστες στην Αστυνομία και σε άλλους θεσμούς του κράτους και της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε λοιπόν ως επικίνδυνα υποκριτική την μεθόδευση της κυβέρνησης.

Το ΜέΡΑ25 δουλεύουμε νύχτα-μέρα, μαζί με όλους τους αντιφασίστες δημοκράτες, ώστε οι ναζί να συντριβούν ηθικά και πολιτικά παντού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Προκλητικό να μας κουνάει το δάκτυλο για σχέσεις με την Ακροδεξιά

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Φλωρίδης για Ρέντη: Τα πράγματα θα πάνε τρένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα