ΑΘΗΝΑ
10:29
|
05.11.2024
Οι εισαγγελείς απέτυχαν να αποδείξουν ότι η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης απέφευγε φορολογικές πληρωμές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Ρέσα και η διαδικτυακή της εταιρεία ειδήσεων απαλλάχθηκαν την Τετάρτη από κατηγορίες φοροδιαφυγής, όπως είπε, μεταξύ μιας σειράς νομικών υποθέσεων που χρησιμοποιήθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, για να προσπαθήσει να φιμώσει τα επικριτικά ρεπορτάζ.

Το Εφετείο Φορολογίας έκρινε ότι οι εισαγγελείς απέτυχαν να αποδείξουν πέρα ​​από εύλογη αμφιβολία ότι η Ρέσα και την Rappler Holdings Corp. απέφευγαν φορολογικές πληρωμές σε τέσσερις περιπτώσεις μετά την άντληση κεφαλαίων μέσω συνεργασιών με δύο ξένους επενδυτές. «Η αθώωση του κατηγορουμένου βασίζεται στα πορίσματα του δικαστηρίου… ότι οι κατηγορούμενοι δεν διέπραξαν την κατηγορία του εγκλήματος», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του.

Η Ράπλερ χαιρέτισε την απόφαση ως «θρίαμβο των γεγονότων έναντι της πολιτικής».

«Ευχαριστούμε το δικαστήριο για αυτή τη δίκαιη απόφαση και για την αναγνώριση ότι οι δόλιες, ψευδείς και ασήμαντες κατηγορίες που έγιναν από το Γραφείο Εσωτερικών Εσόδων δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Ράπλερ σε δήλωση. «Μια αρνητική απόφαση θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο στον Τύπο όσο και στις κεφαλαιαγορές». «Σήμερα, τα γεγονότα κερδίζουν, η αλήθεια κερδίζει, η δικαιοσύνη κερδίζει», είπε η Ρέσα μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. «Αυτή η αθώωση, ακόμα κι αν κράτησε πολύ, δεν είναι μόνο για το Ράπλερ. Είναι για κάθε Φιλιππινέζο που έχει ποτέ κατηγορηθεί άδικα».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε, ότι οι φορολογικές κατηγορίες υπό την εξουσία του Ντουτέρτε ήταν «ψευδείς και πολιτικά υποκινούμενες» και η αθώωση των Ρέσα και Ράπλερ «είναι μια νίκη για την ελευθερία του Τύπου στις Φιλιππίνες». Η Ρέσα κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ το 2021, για τον αγώνα για την επιβίωση των ειδησεογραφικών οργανισμών, αψηφώντας τις κυβερνητικές προσπάθειες να τους κλείσει. Τιμήθηκαν «για τις προσπάθειές τους να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».

Οι φορολογικές κατηγορίες εναντίον της Ρέσα και Ράπλερ προέκυψαν από μια ξεχωριστή κατηγορία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον εταιρικό επόπτη της Μανίλα, το 2018 ότι ο ιστότοπος ειδήσεων παραβίασε συνταγματική διάταξη, που απαγορεύει την ξένη ιδιοκτησία και τον έλεγχο εταιρειών μέσων ενημέρωσης των Φιλιππίνων, λαμβάνοντας κεφάλαια από ξένους επενδυτές Omidyar Network και North Base Media μέσω χρηματοοικονομικών εγγράφων που ονομάζονται Philippine Depositary Receipts.

Η επιτροπή διέταξε το κλείσιμο του Ράπλερ με βάση τον ισχυρισμό, τον οποίο η Ράπλερ αρνήθηκε και άσκησε έφεση, λέγοντας ότι είναι μια εταιρεία ειδήσεων που ανήκει και ελέγχεται πλήρως από Φιλιππινέζους. Το φορολογικό δικαστήριο έκρινε ότι οι αποδείξεις αποθετηρίου των Φιλιππίνων που εκδόθηκαν από τη Ράπλερ ήταν μη φορολογήσιμες, αφαιρώντας τη βάση των κατηγοριών φοροδιαφυγής που κατέθεσαν οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον Ντουτέρτε. «Κανένα κέρδος ή εισόδημα δεν πραγματοποιήθηκε από τους κατηγορούμενους στις εν λόγω συναλλαγές», είπε το δικαστήριο.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την κυβέρνηση και τον Ντουτέρτε. Η Ρέσα και Ράπλερ αντιμετωπίζουν τρεις ακόμη νομικές υποθέσεις – μια ξεχωριστή φορολογική υπόθεση που κατατέθηκε από εισαγγελείς σε άλλο δικαστήριο, η προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο για καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση στο Διαδίκτυο και η έφεση της Ράπλερ για την απόφαση κλεισίματος που εκδόθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Ρέσα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και έξι ετών, εάν χάσει την έφεση της καταδίκης για συκοφαντική δυσφήμιση, η οποία κατατέθηκε από έναν επιχειρηματία, που είπε ότι ένα ρεπορτάζ ειδήσεων Ράπλερ τον συνέδεε ψευδώς με φόνο, εμπόριο ναρκωτικών, εμπορία ανθρώπων και άλλα εγκλήματα.

Η Ράπλερ, που ιδρύθηκε το 2012, ήταν ένα από τα πολλά φιλιππινέζικα και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων που ανέφεραν επικριτικά για τη βάναυση καταστολή των παράνομων ναρκωτικών από τον Ντουτέρτε, που άφησε νεκρούς χιλιάδες ως επί το πλείστον ασήμαντους υπόπτους για ναρκωτικά και τον χειρισμό του στην πανδημία του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων περιορισμών που επιβάλλονται από την αστυνομία. βάθυνε τη φτώχεια, προκάλεσε μια από τις χειρότερες ύφεση της χώρας και πυροδότησε καταγγελίες για διαφθορά στις κρατικές ιατρικές αγορές.

Πηγή: CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προπονητής καταγγέλθηκε για σεξουαλική κακοποίηση 14χρονης αθλήτριας

Μαγνησία: Νέο κρούσμα ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα

Κινητοποίηση υπέρ της δασκάλας Παλαιστίδου που διώκεται για μία ζωγραφιά υπέρ της ειρήνης στην Παλαιστίνη

Σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα