ΑΘΗΝΑ
09:43
|
15.11.2024
Ο Άκεσον, αρχηγός των «Σουηδών Δημοκρατών» (SD) έχει γίνει πυρ και μανία με τα παζάρια του Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παροιμία «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα» θύμισε σήμερα ο Σουηδός ακροδεξιός πολιτικός ηγέτης Τζίμι Άκεσον.

Ο Άκεσον, που ηγείται των ακροδεξιών «Σουηδών Δημοκρατών» (SD) που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, χαρακτήρισε «ισλαμιστή δικτάτορα» τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Στοκχόλμης και Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μολονότι ο Ακεσον και το κόμμα του δεν μετέχουν στην κυβέρνηση, παραμένουν η μεγαλύτερη δύναμη υποστήριξης του συντηρητικού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στο Κοινοβούλιο και γι’ αυτό δεν πέρασε απαρατήρητη η στάση του απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Άκεσον να μην γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις στον Τούρκο πρόεδρο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας:

«Δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά, γιατί, πριν από όλα, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με ένα αντιδημοκρατικό σύστημα και έναν δικτάτορα».

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Dagens Nyheter, στην οποία τόνισε παράλληλα πως δεν είναι αρχηγός ακροδεξιού κόμματος αλλά ηγέτης του «αντι-ισλαμικού κόμματος SD». Πρόσθεσε πως έχει «ισχυρές απόψεις όσον αφορά έναν ισλαμιστή δικτάτορα, όπως ο Ερντογάν» αναγνωρίζοντας πως και αυτός, όπως και ο Πούτιν, εκλέχθηκαν από τον λαό τους.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Στις αρχές Ιανουαρίου ο Κρίστερσον είπε ότι η ’Αγκυρα ζητά πράγματα που η Στοκχόλμη δεν μπορεί και δεν θέλει να της δώσει.

 Η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει το ενταξιακό πρωτόκολλο, απάντησε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο σύμβουλος και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, έπειτα από μια νέα διπλωματική αντιπαράθεση.

Την περασμένη εβδομάδα σουηδική φιλοκουρδική οργάνωση κρέμασε από τα πόδια ένα ομοίωμα του Ερντογάν μπροστά από το δημαρχείο της Στοκχόλμης, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα».

Άγκυρα και Στοκχόλμη καταδίκασαν το γεγονός, όμως στη Σουηδία ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση γύρω από το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν αλλά και την ανάγκη να μην θυσιαστεί η ελευθερία της έκφρασης.

Μολονότι Σουηδία και Τουρκία υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου ένα «μνημόνιο κατανόησης», η ’Αγκυρα θεωρεί ότι τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί, κυρίως όσον αφορά την έκδοση Τούρκων πολιτών τους οποίους κατηγορεί για «τρομοκρατία».

Η σουηδική κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι την τελευταία λέξη στις υποθέσεις αυτές την έχει η ανεξάρτητη σουηδική δικαιοσύνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Χίος: Δίκη για την κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: 50 χρόνια Κατοχής-Τα αδιέξοδα στο Κυπριακό

Ακόμα 25 μετανάστες και πρόσφυγες νότια της Κρήτης

51η επέτειος του Πολυτεχνείου: Από σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου οι τριήμερες εκδηλώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα