ΑΘΗΝΑ
01:24
|
08.09.2024
Στο πλευρό της 28χρονης Βινές Φογκάτ βρίσκονται πολλοί συναθλητές της, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πάλης για αυταρχισμό και σεξισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και η κατακραυγή στην Ινδία μετά την καταγγελία κορυφαίας αθλήτριας σε βάρος του επικεφαλής της Ομοσπονδίας Πάλης (WFI) και άλλων προπονητών για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών παλαιστών εδώ και χρόνια.

Η Βινές Φογκάτ κατήγγειλε ότι τουλάχιστον 10 αθλήτριες της πάλης έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον πρόεδρο του WFI, Μπράι Μπουσάν Σάρα Σινγκ. Η καταγγελία έγινε κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί την χθες Τετάρτη. Ο πρόεδρος του WFI αρνείται τις κατηγορίες. Δήλωσε μάλιστα σε τοπικά ΜΜΕ ότι είναι «έτοιμος να απαγχονιστεί».

Όμως η Φογκάτ και άλλες αθλήτριες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε διεθνή τουρνουά αν δεν απομακρυνθεί ο Σινγκ από τη θέση του. Αρνήθηκαν επίσης να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους έως ότου η κυβέρνηση αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους. Την Τετάρτη, το υπουργείο Αθλητισμού της Ινδίας ζήτησε από τον WFI να δώσει εξηγήσεις εντός τριών ημερών.

Μία από τις πιο βραβευμένες αθλήτριες της πάλης στην Ινδία, η Φογκάτ έχει κερδίσει μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σε Αγώνες της Κοινοπολιτείας και σε Ασιατικούς Αγώνες. Η 28χρονη, η οποία ανήκει σε μια οικογένεια με παράδοση στο άθλημα και διεθνή καριέρα, στηρίζει εδώ και χρόνια τις προσπάθειες εξάλειψης των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης στον αθλητισμό. Το 2021 είχε δηλώσει στο BBC Sports ότι έχει ίδια βιώσει σεξισμό και σεξιστικά σχόλια μεγαλώνοντας στην Ινδία.

Στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε η Φογκάτ ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι από τους προπονητές του WFI «παρενοχλούσαν σεξουαλικά τις γυναίκες παλαιστές για χρόνια». «Μας προβληματίζουν πάρα πολύ», είπε  «Μπαίνουν στις προσωπικές μας ζωές και σχέσεις», τόνισε.

«Ο Σινγκ εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλική; παρενόχληση;», πρόσθεσε η αθλήτρια. «Γνωρίζω τουλάχιστον 10-12 γυναίκες αθλήτριες, που μου έχουν μιλήσει για σεξουαλική εκμετάλλευση στα χέρια του προέδρου του WFI».

Μπριτζ Μπουσάν Σινγκ

Τόνισε επίσης ότι πολλές αθλήτριες της πάλης, δεν τολμούν να μιλήσουν λόγω της ταπεινής καταγωγής τους σε μια εξαιρετικά ιεραρχική ινδική κοινωνία: «Φοβούνται λόγω της καταγωγής τους. Δεν είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσουν, είναι ισχυροί. Η πάλη είναι το μόνο μέσο ύπαρξής μας και δεν μας αφήνουν να το ασκήσουμε. Η μόνη μας επιλογή, είναι να πεθάνουμε. Αρα, μπορεί να κάνουμε το σωστό πριν πεθάνουμε». Ωστόσο, η Φογκάτ, δεν διευκρίνισε εάν η ίδια είναι μεταξύ των θυμάτων.

Από την Τετάρτη, αρκετοί άλλοι παλαιστές μίλησαν εναντίον του WFI και του Σινγκ.

Ο παλαιστής Πούνια, ο οποίος κέρδισε το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και έδωσε επίσης το «παρών» στη διαμαρτυρία, κατηγόρησε τον πρόεδρο της WFI, ότι διοικεί την ομοσπονδία με «αυθαίρετο τρόπο». «Όταν κερδίζουμε μετάλλια για την Ινδία όλοι πανηγυρίζουν, αλλά μετά από αυτό κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πώς μας φέρονται, ειδικά από την ομοσπονδία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σινγκ, ο οποίος είναι επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata (BJP) στη βόρεια ινδική πολιτεία Ούταρ Πραντές, είπε ότι «δεν υπάρχει αλήθεια στους ισχυρισμούς» και αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του. «Λέει κανείς ότι το WFI παρενόχλησε σεξουαλικά κάποια αθλήτρια; Μόνο η Φογκάτ το είπε. Ακόμα κι αν ένας παλαιστής εμφανιστεί και πει ότι έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά, εκείνη την ημέρα μπορούν να με κρεμάσουν», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα