ΑΘΗΝΑ
20:29
|
16.06.2024
Μήπως η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει στροφή προς το δημοκρατικό κέντρο ενώ έχει υιοθετήσει όλη την ατζέντα της Χρυσής Αυγής;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γράφουν οι Λίτσα Αλεξάκη & Κώστας Ντάσκας*

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση ετοιμάζει τροπολογία, που θα απαγορεύει την κάθοδο του μορφώματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Μήπως ο διαβόητος υπουργός Εσωτερικών απέκτησε αντιφασιστικά αντανακλαστικά; Ή μήπως η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει στροφή προς το δημοκρατικό κέντρο;

Περίεργο δεν είναι για μια κυβέρνηση που έχει υιοθετήσει όλη την ατζέντα της Χρυσής Αυγής;

– Πνίγει πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο,

– Υποθάλπει ρατσιστές αστυνομικούς που πυροβολούν Ρομά χωρίς δεύτερη σκέψη και που παραποιούν τη στολή με ακροδεξιά σύμβολα,

– Λειτουργεί και νομοθετεί αδιαφορώντας πρακτικά για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία της γυναίκας και του παιδιού.

Ας μην απορούμε, δεν πρόκειται για καμία θετική αλλαγή. Η προτεινόμενη νομοθέτηση τίποτα το αντιφασιστικό δεν έχει.

Δύο σκοπούς μόνο εξυπηρετεί: Από τη μία το δημοκρατικό ξέπλυμα μιας κυβέρνησης που όλο και μοιάζει στις κυβερνήσεις Όρμπαν και Ερντογάν. Από την άλλη τον επαναπατρισμό με τεχνητούς όρους κάποιων ακροδεξιών ψήφων που μπορεί και να χάσει.

Ο τρόπος δε, με τον οποίο θέλει να πετύχει τους παραπάνω στόχους, δημιουργεί ακόμα περισσότερους κινδύνους από αυτούς που υποτίθεται πάει να προλάβει,

Δεν είναι δυνατόν δικαστήρια να αξιολογούν πόσο συμβάλλει ένα κόμμα ή μια οργάνωση στο δημοκρατικό πολίτευμα, ώστε να επιτρέπουν ή όχι τη συμμετοχή στις εκλογές. Αυτό είναι δουλειά του λαού και μόνο.

Είναι τελείως διαφορετικό ένα δικαστήριο να στερεί τα πολιτικά δικαιώματα συγκεκριμένου ανθρώπου για συγκεκριμένα εγκλήματα και τελείως διαφορετικό (και επικίνδυνο) να αποκλείονται από το δικαστήριο κόμματα, με βάση μάλιστα θολά «ενοχοποιητικά» κριτήρια όπως απείθεια και διέγερση σε ανυπακοή. Κριτήρια τα οποία μπορεί να πληροί οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική.

Το ΜέΡΑ25 δεν θα παίξει το παιχνίδι της ηρωοποίησης του κάθε ναζί. Δεν θα ανοίξει νομικές κερκόπορτες στο θεσμικό φασισμό των απαγορεύσεων και της θεωρίας των δύο άκρων. Γνωρίζει ότι ο φασισμός είναι παιδί της ολιγαρχίας. Και ως τέτοιο, τσακίζεται στο δρόμο, στη δουλειά, στη γειτονιά, εκεί όπου οι άνθρωποι διεκδικούν τα δικαιώματα που η ολιγαρχία τους στερεί. Εκεί όπου η οργή για την αδικία γίνεται συλλογικός αγώνας, εκεί τσακίζεται το φασιστικό μίσος για το διπλανό. Εμείς είμαστε εκεί. Αν η κυβέρνηση θέλει να βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ας εγκαταλείψει την μνημονιακή ακροδεξιά πολιτική της που είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του φασισμού και ας αφήσει τα επικίνδυνα παιχνίδια με τα εκλογικά δικαιώματα. Αυτονόητο δε, ότι σε αυτά τα παιχνίδια δεν μπορεί να συμμετέχει και καμία πολιτική δύναμη που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική.

*Η Λίτσα Αλεξάκη και ο Κώστας Ντάσκας είναι οι συντονιστές της Κ.Ε. του ΜέΡα25.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζάκομο Ματεότι: 100 χρόνια από το έγκλημα των μπράβων του Μουσολίνι

Η σιωπή για την Πύλο προετοιμάζει την επόμενη: 1 χρόνος από το κρατικό έγκλημα

Σκληρή κριτική Κακλαμάνη προς την κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση επιβραβεύει «πρόθυμα» στελέχη της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα