ΑΘΗΝΑ
15:08
|
20.04.2024
Μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία και Σλοβακία να αναγνωρίσουν το Κόσοβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Σερβία να ευθυγραμμιστεί με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά τρίτων χωρών όπως η Ρωσία. Το Ευρωκοινοβούλιο τόνισε ότι το καθεστώς υποψηφιότητας του Βελιγραδίου το υποχρεώνει να τηρεί τις αξίες και τα δικαιώματα της Ε.Ε.

Το ψήφισμα, που δημοσιεύθηκε χθες και βασίζεται στην ετήσια έκθεση Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας για το 2022, τονίζει ότι είναι σημαντικό οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις πολιτικές της Ε.Ε.

Οι συντάκτες του επέστησαν ιδιαίτερη προσοχή στη σχέση της Σερβίας με τη Ρωσία, στην έλλειψη καταδίκης των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία και στις «συνέπειες αυτής της σχέσης στα Δυτικά Βαλκάνια».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέμεινε ότι τυχόν «νέα κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων» σχετικά με την ένταξη του Βελιγραδίου στην Ε.Ε., θα πρέπει να ανοίξουν μόνο αφού «η Σερβία ενισχύσει τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Η Σερβία κλήθηκε επίσης να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Κόσοβο με βάση την «αμοιβαία αναγνώριση» και το Βελιγράδι επικρίθηκε για «συνεχές μοτίβο ενεργειών κλιμάκωσής του». Το ευρωκοινοβούλιο επανέλαβε τη θέση του ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι «μη αναστρέψιμη» και προέτρεψε τα πέντε κράτη μέλη της Ε.Ε., που δεν την έχουν αναγνωρίσει ακόμη (Ισπανία, Σλοβακία, Κύπρος, Ρουμανία και Ελλάδα) να το πράξουν «με άμεση ισχύ».

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε το ψήφισμα ως υποκριτικό και το χαρακτήρισε χαρακτηριστικό παράδειγμα της «αδιάντροπης» συμπεριφοράς της Δύσης.

«Οργάνωσαν βίαιη απόσχιση της επικράτειάς μας. Μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει αυτή η ξεδιάντροπη συμπεριφορά; Δεν έχω λόγια», δήλωσε ο Βούτσιτς στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας την Τετάρτη.

«Από όσα άκουσα, κανείς δεν θέλει να ακούσει ή να δει ότι υπάρχει διαφορετική άποψη, το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι ένα ανεξάρτητο Κόσοβο και κυρώσεις στη Ρωσία. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, καταδίκασε επίσης την έκθεση και δήλωσε ότι «πριν δώσει διάλεξη στη Σερβία για την αποτυχία της να ευθυγραμμιστεί με την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών διεθνώς».

«Εάν επιλέγαμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία αύριο, για τρεις μέρες θα ήταν πολύ καλοί μαζί μας, λέγοντας μας “γίνατε κομμάτι της Ευρώπης”», ωστόσο, την πέμπτη μέρα θα πίεζαν τη Σερβία να «αποφασίσει αν είναι με “τη σωστή πλευρά της ιστορίας” ή όχι», είχε δηλώσει ο Βούσιτς τον Οκτώβριο.

Η φράση «σωστή πλευρά της ιστορίας» εξήγησε τότε ο Βούσιτς, θα σήμαινε ότι η Σερβία, με δέλεαρ «κάποιο μικρό δώρο», θα «πρέπει να εγκαταλείψει το Κόσοβο και τη Μετόχια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα