ΑΘΗΝΑ
13:11
|
25.04.2024
Τα UFO αποκαλούνται πλέον UAP. Μπαίνουν πλέον συστηματικά στο «φακό» του νέου ειδικού γραφείου του Πενταγώνου, AARO, για να αναλυθούν και να... εξηγηθούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα X-Files  ήταν μια τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’90 του Κρις Κάρτερ, που άφησε εποχή και από ό,τι φαίνεται άνοιξε, με τον τρόπο της, το «δρόμο» στο Πεντάγωνο για τη δημιουργία του πρώτου γραφείου ειδικά αφοσιωμένο στην καταγραφή και έρευνα περιστατικών με πτήσεις αντικειμένων αγνώστου ταυτότητας. Με μία μικρή διαφορά: Τα γνωστά σε όλους UFO  (Unidentified Flying Objects) ή ΑΤΙΑ (όρος που αποδίδεται πρώτα στον Κινέζο Στρατηγό και Επιστήμονα Σεν Κούο) αποκαλούνται πλέον UAP (Unidentified Aerial Phenomena) και εξετάζονται όχι βεβαίως από τους τηλεοπτικούς πράκτορες του FBI Σκάλι και Μόλντερ, (όπως θυμούνται οι φανατικοί της σειράς μυστηρίου που άφησε εποχή), αλλά από ειδικευμένους επιστήμονες και τεχνικούς μίας πλειάδας γραφείων του Πενταγώνου, της NASA, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, του υπουργείου Ενέργειας και του FBI.

Το ειδικό γραφείο έρευνας που υπάγεται στο γραφείο του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ λέγεται σήμερα All-Domain-Anomaly Resolution Office (AARO) και αντικαθιστά μία προηγούμενη υπηρεσία περιορισμένων δυνατοτήτων που ήταν γνωστό ως «Unidentified Aerial Phenomena Task Force» (UAPTF).

Το UAPTF ήταν πρόγραμμα που υπαγόταν στο Γραφείο Πληροφοριών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού για την συλλογή καταγραφής θέασης UFO.

Τον Ιούνιο του 2020 το UAPTF παρουσίασε λεπτομερή έκθεση στην Επίλεκτη Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, την επόμενη χρονιά (Ιούνιος 2021) παρουσίασε μία ακόμη «προκαταρκτική» έκθεση και τον Ιούλιο του 2022 ανακοινώθηκε η αντικατάστασή του από το πιο ενισχυμένο γραφείο AARO.

Βέβαια, και πριν αλλά και μετά, αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έχουν γίνει αποδέκτες ανάλογων εκθέσεων και στοιχείων για φαινόμενα UAP.

Νωρίτερα, 12 Απριλίου 2021, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα εικόνων και βίντεο που συνέλεξε το UAPTF  σχετικά με την θέαση πυραμιδόσχημων αντικειμένων πάνω από το σκάφος  USS Russell το 2019 ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας.

Διευθυντής του νέου γραφείου του Πενταγώνου, AARO, διορίστηκε ο Δρ. Σιν Κερκπάτρικ, που έως πρότινος ήταν επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του διαστημικού και πυραυλικού προγράμματος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών του στρατού (DIA).

Το συγκεκριμένο γραφείο, (που συνεργάζεται με πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, αλλά και με τη NASA, το υπουργείο Εσωτερικής ασφάλειας και το Υπουργείο Ενέργειας) συνέταξε το 2022 μία έκθεση στην οποία επισημαίνει πως κατέγραψε εκατοντάδες εναέρια φαινόμενα εκ των οποίων μόλις τα μισά κατάφερε να εξηγήσει. Από αυτά οι αναλυτές του Πενταγώνου εστίασαν ιδιαίτερη προσοχή σε 171 φαινόμενα που είχαν ασυνήθιστα χαρακτηριστικά πτητικής ή άλλης ικανότητας και απαιτούσαν «περισσότερη ανάλυση».

Η απόρρητη και η εκλαϊκευμένη δημόσια έκθεση

Στις 12 Ιανουαρίου 2023 ήρθε η πρώτη μη διαβαθμισμένη έκθεση του ειδικού νέου γραφείου καταγραφής και ανάλυσης ανεξήγητων ή ασυνήθιστων εναέριων φαινομένων την οποία υπέβαλε στο Κογκρέσο με την έγκριση του υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο, μερικές μέρες νωρίτερα, πριν την εκπνοή της θητείας του προηγούμενου κογκρέσου (τέλος Δεκέμβρη 2022) δόθηκε και μία άλλη, απόρρητη έκθεση για τα περιστατικά UAP σε μέλη αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου, την οποία αποτελούν μεταξύ άλλων ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μαρκο Ρούμπιο, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Άνγκους Κινγκ.

Τα μισά UAP είναι ανεξήγητα…

Στη μη διαβαθμισμένη έκθεση, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως από τον Μάρτιο του 2021 το αρμόδιο γραφείο έγινε αποδέκτης 247 νέων περιστατικών UAP και άλλων 119 περιπτώσεων UAP που σημειώθηκαν πριν τις 5 Μαρτίου του 2021 αλλά αναφέρθηκαν αργότερα. Έτσι, σήμερα, στις επίσημες λίστες του γραφείου μελέτης των φαινομένων UAP εκτός από τα 366 νέα περιστατικά ανεξήγητων φαινομένων έχουμε και τα προηγούμενα 144 ανεβάζοντας το σύνολο τέτοιων καταγεγραμμένων φαινομένων σε 510, που αναφέρθηκαν από αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Από αυτά, τα μισά αποδόθηκαν σε αερόστατα και drone ή σε παρόμοιες πτητικές συσκευές και άλλα έξι αποδόθηκαν σε πτηνά, καιρικά φαινόμενα ή απορρίμματα (π.χ. πλαστικές σακούλες).

Αίσθηση προκαλεί η παραδοχή πως τα μισά από τα καταγεγραμμένα περιστατικά UAP δεν στάθηκε δυνατό να εξηγηθούν  και εμφάνισαν «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά πτήσης και δυνατότητες που απαιτούν περαιτέρω ανάλυση» ενώ αφήνονται σαφείς υπαινιγμοί πως κάποια από αυτά μπορεί να αφορούν μυστικά προγράμματα ανταγωνιστικών χωρών όπως π.χ. της Ρωσίας και της Κίνας.

«Η αύξηση των περιστατικών UAP εν μέρει μπορεί να οφείλεται σε καλύτερη κατανόηση των πιθανών απειλών που συνιστούν αυτά τα φαινόμενα, είτε ως επικίνδυνοι παράγοντες για την ασφάλεια των πτήσεων, είτε ως πλατφόρμες συλλογής πιθανών περιστατικών από αντιπάλους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην 11σέλιδη έκθεση που είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.

Έρευνες για τεχνολογίες όχι απαραίτητα εξωγήινων

H επιλογή των ΗΠΑ να ανακοινώσουν δημόσια ένα ειδικευμένο γραφείο καταγραφής, ανάλυσης και μελέτης περιστατικών UAP προοιωνίζεται εξελίξεις που αφορούν την πολυποίκιλη αξιοποίηση και χρήση νέων τεχνολογιών τόσο από τις ίδιες και τους συμμάχους τους όσο και από ανταγωνιστικές χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της Ρωσίας που υπερέχει ξεκάθαρα σε τεχνολογίες που αφορούν για παράδειγμα τους υπερηχητικούς πυραύλους, όπως εκείνοι τύπου «Kinzhal» (γνωστοί και ως «στιλέτο», «dagger»), που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα από τα πεδία συγκρούσεων στη δυτική Ουκρανία, ή υπερηχητικοί πύραυλοι Avangard (που αναπτύσσουν 27πλάσια ταχύτητα από εκείνη του ήχου).

Πρόκειται για πυραύλους, που εκτοξεύονται από αεροσκάφη και πλήττουν στόχους στο έδαφος, έως και 2.000 χιλιόμετρα μακριά, ή και παραπάνω, εκτελώντας περίπλοκους ελιγμούς στον αέρα με ταχύτητες πολλαπλάσιες της ταχύτητας του ήχου, αχρηστεύοντας στην ουσία τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας οιασδήποτε χώρας.

Με άλλα λόγια, κάποια από τα UFO ή UAP του παρόντος που μελετά το νέο ειδικό γραφείο του Πενταγώνου, AARO,  μπορεί να μη σχετίζονται απαραίτητα με εξωγήινους πολιτισμούς αλλά με πειραματικά όπλα που δημιουργούνται στην αθέατη «πίσω αυλή» διαφόρων χωρών με «διαχρονικό» στόχο τον εκφοβισμό ή εξουδετέρωση του αντιπάλου.

Είναι εν τέλει, θέμα χρόνου, είτε να φανεί ποιοι ακριβώς μπορεί να βρίσκονται πίσω από φαινόμενα UAΡ, είτε εάν οι επιστημονικοί και τεχνολογικοί φορείς θα είναι σε θέση να εξηγήσουν όσα σήμερα θεωρούνται, λίγο-πολύ, ανεξήγητα.

DOD Office Moving Ahead in Mission to Identify 'Anomalous Phenomena' > U.S.  Department of Defense > Defense Department News
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα