ΑΘΗΝΑ
15:53
|
20.04.2024
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ξεκίνησε περιοδεία στην Αφρική δίνοντας υποσχέσεις για επενδύσεις και λάσπη στους ανταγωνιστές της από Ρωσία και Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τη Σενεγάλη ξεκίνησε σήμερα τη μίνι αφρικανική περιοδεία της η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Συμμετέχοντας το πρωί σε φόρουμ για την επιχειρηματικότητα των νέων, υποσχέθηκε «αμερικανικές επενδύσεις» για την αύξηση του εμπορίου με την Σενεγάλη και την Αφρική γενικότερα διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν ώστε να κάνουν τους Αφρικανούς αξιωματούχους ικανούς να μεταφράσουν την πληθυσμιακή αύξηση του νεανικού πληθυσμού των χωρών τους «σε οικονομική ανάπτυξη και όχι σε κοινωνικές αναταραχές».

«Αυτό είναι το πιο πιεστικό και πιο υποσχόμενο καθήκον στην Αφρική: να παράσχεις ευρείες και δίχως αποκλεισμούς ευκαιρίες στην επόμενη γενιά Αφρικανών. Πιστεύω πως είναι μία πρόκληση με τεράστιες συνέπειες και για τον κόσμο, γενικότερα» είπε η Γέλεν.

Σε μία προσπάθεια να εξωραΐσει την πολυετή οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και άλλων δυτικών πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων, η Τζάνετ Γέλεν ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται εκεί «για να συνεργαστούν μαζί σας ως φίλοι και εταίροι μακροπρόθεσμα».

Η Αμερικανίδα υπουργός δεν παράλειψε να ρίξει «βιτριόλι» κατά Ρωσίας και Κίνας. Την πρώτη την κατηγόρησε πως φταίει… για τα οικονομικά προβλήματα και την επισιτιστική κρίση στην Αφρική, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, και τη δεύτερη για τα δάνεια με προνομιακούς όρους που δίνει σε αφρικανικές χώρες.

Η περιοδεία της Γέλεν σε αφρικανικές χώρες γίνεται μερικές μέρες μετά την αφρικανική περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκάο σε πέντε αφρικανικές χώρες και λίγες μέρες πριν την άφιξη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Νότια Αφρική, ένα 24ωρο αφότου η τελευταία ανακοίνωσε πως για 10 μέρες τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιήσει τα κοινά ναυτικά γυμνάσια «Mosi» με τη Ρωσία (που έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της κυρίως ως στρατιωτική δύναμη με αποτελεσματική πολεμική βιομηχανία) και την Κίνα (που έχει γίνει πλέον ο μεγαλύτερος επενδυτής και εμπορικός εταίρος στην Αφρική).

Επόμενοι σταθμοί της Τζάνετ Γέλεν είναι η Ζάμπια και η Νότια Αφρική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα