ΑΘΗΝΑ
04:40
|
05.10.2023
Οι ΗΠΑ έχουν προσεγγίσει ένοπλες ομάδες που αντιτίθενται στους Ταλιμπάν και δίνουν κρυφά χρήματα στο Ισλαμικό Κράτος, υποστήριξε Ρώσος αξιωματούχος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ έχουν προσεγγίσει ένοπλες ομάδες που αντιτίθενται στους Ταλιμπάν και δίνουν κρυφά χρήματα στο Ισλαμικό Κράτος, υποστήριξε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με την αφγανική αντιπολίτευση σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24 την Παρασκευή, ο Καμπούλοφ είπε: «Ναι, υπάρχουν τέτοια στοιχεία».

Οι Αμερικανοί ενεργούν με αυτόν τον τρόπο «επειδή θέλουν πραγματικά να εκδικηθούν την ντροπιαστική στρατιωτικοπολιτική τους ήττα στο Αφγανιστάν και ως αντίποινα κάνουν τα πάντα για να μην επικρατήσει ειρήνη σε αυτή την ταραγμένη γη», υποστήριξε.

«Αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι, εκτός από τις επαφές με την ένοπλη αντιπολίτευση στο Αφγανιστάν, οι Αγγλοσάξονες υποστηρίζουν κρυφά το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο στοχεύει να υπονομεύσει όχι μόνο τη σταθερότητα των εταίρων μας στην Κεντρική Ασία… αλλά και την ασφάλεια της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Καμπούλοφ.

Οι κυρώσεις και η απόσυρση της αμερικανικής και άλλης ξένης βοήθειας προς το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έχουν βαθύνει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Υπό προηγούμενες κυβερνήσεις που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, αυτή η βοήθεια αντιπροσώπευε περίπου το 75% του αφγανικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 24,4 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, χρειάζονται σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια.

Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι, εάν οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμεναν εκεί, αυτό «θα είχε κάνει, νομίζω, πολύ πιο περίπλοκη την υποστήριξη που μπορέσαμε να προσφέρουμε και που άλλοι μπόρεσαν να προσφέρουν στην Ουκρανία».

Το πανεπιστήμιο Brown με έδρα τις ΗΠΑ υπολόγισε ότι η εισβολή στο Αφγανιστάν κόστισε στην Ουάσιγκτον περισσότερα από 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικά. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι η στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στο Κίεβο από την έναρξη της σύγκρουσης με τη Μόσχα τον περασμένο Φεβρουάριο έχει ξεπεράσει τα 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Μόσχα από βδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων, λέει ο υπουργός Υγείας

Πρόταση ευρωβουλής για δωρεάν μεταφορά χειραποσκευών στα αεροπλάνα

Ιστορικά αναγκαίος ένας πολυπολικός κόσμος, λέει ο Πούτιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα