ΑΘΗΝΑ
02:58
|
19.04.2024
Τις αξιώσεις ασυλίας που δε δέχτηκε η Ινδία, υπενθύμισε ο υπουργός Ανάπτυξης της χώρας, με αφορμή την τελευταία «συνέντευξη» του Άλμπερτ Μπουρλά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Pfizer προσπάθησε να εκβιάσει την ινδική κυβέρνηση να της χορηγήσει εγγυήσεις απέναντι σε νομικές ενέργειες για το εμβόλιο της για τον Covid-19, υπενθύμισε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, Ηλεκτρονικών και Τεχνολογίας της Ινδίας, Ρατζίβ Σαντρασεκάρ. Το εμβόλιο της Pfizer δεν εγκρίθηκε τελικά ποτέ στην Ινδία.

«Απλώς για να υπενθυμίσω σε όλους τους Ινδούς, ότι η Pfizer προσπάθησε να εκφοβίσει την κυβέρνηση της Ινδίας να αποδεχτεί όρους αποζημίωσης», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Σαντρεσκάρ. Επιπλέον, ο υπουργός κατηγόρησε τρεις εξέχοντες ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι «προώθησαν ξένα εμβόλια κατά τη διάρκεια του Covid».

Το tweet του Σαντρεσκάρ περιείχε ένα βίντεο με τον CEO της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά, να δέχεται μια σειρά ερωτήσεων από δημοσιογράφους στα περιθώρια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός αυτή την εβδομάδα. Ερωτηθείς πότε έλαβε γνώση του ότι τα εμβόλια της εταιρείας του «δεν σταματούν τη μετάδοση» του κορωνοϊού, ο Μπουρλά αρνήθηκε να απαντήσει.

Ο Μπουρλά ισχυρίστηκε το 2021 ότι το προϊόν του ήταν «100% αποτελεσματικό στην πρόληψη των κρουσμάτων Covid-19», παρά το γεγονός ότι η Pfizer δεν έκανε ποτέ δοκιμή. Ωστόσο, η Pfizer δεν χρειάστηκε να αποδείξει εάν το εμβόλιό της σταματά τη μετάδοση, όπως υπόσχεται, για να εξασφαλίσει έγκριση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Η Ινδία αρνήθηκε να χορηγήσει προστασία σε οποιονδήποτε κατασκευαστή εμβολίου από αξιώσεις που σχετίζονται με παρενέργειες του εμβολίου, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν ότι η αποδοχή της ρήτρας αποζημίωσης θα άφηνε την ίδια την κυβέρνηση και όχι την κατασκευάστρια εταιρεία υπόλογη σε περίπτωση αγωγών. Κατά συνέπεια, η Pfizer και η Moderna αρνήθηκαν να στείλουν τα εμβόλιά τους στην Ινδία.

Η Ινδία ενέκρινε αρχικά μια παραλλαγή του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, ινδικής κατασκευής Covaxin και το ρωσικό Sputnik V.

Στη συνέχεια το εμβόλιο της Moderna τελικά εγκρίθηκε, όπως και της Johnson & Johnson και μια σειρά από άλλα ινδικής κατασκευής εμβόλια.

Η Pfizer απολαμβάνει ασυλίας στις ΗΠΑ βάσει μιας σειράς νόμων υπέρ της και στην Ε.Ε. βάσει εμπιστευτικών συμβάσεων που υπογράφηκαν από τη φαρμακευτική εταιρεία και τα κράτη μέλη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε επίσης στην Pfizer προστασία από νομικές ενέργειες, αλλάζοντας τη νομοθεσία για να προστατεύσει τόσο την εταιρεία όσο και το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης που πραγματοποιεί τους εμβολιασμούς.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα διερευνήσουν πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου για Covid-19 της και εγκεφαλικών επεισοδίων σε ηλικιωμένους, αλλά ανέφεραν ότι «είναι πολύ απίθανο» να υπάρχει «αληθινός κλινικός κίνδυνος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα