«Να κοιμηθούμε αγκαλιά, να μπερδευτούν τα όνειρα μας», αποζητά ο καλλιτέχνης (ο Βασίλης, ντε! ) και την αγκαλιά υπενθυμίζει παγκοσμίως, η 21η Ιανουαρίου. Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς.
Οι ειδικοί, υποστηρίζουν ότι χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ για να διατηρηθούμε και δώδεκα για να εξελιχθούμε.
Εκτός, όμως, από τα μαθηματικά υπάρχει και η χημεία της αγκαλιάς. Ορμόνες όπως ενδορφίνες, ντοπαμίνη και ωκυτοκίνη κάνουν πάρτι σε κάθε ή σχεδόν σε κάθε εναγκαλισμό.
Υπάρχουν – υποστηρίζουν οι γνώστες- τουλάχιστον έξι βασικά είδη αγκαλιάς, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση ακόμη και μεταξύ των ίδιων ανθρώπων:
1. Η πολύ σφιχτή αγκαλιά
2. Η παράλληλη ή πλαϊνή αγκαλιά.
3. Η αγκαλιά-κουτάλι.
4. Η μισή αγκαλιά.
5. Η αγκαλιά του φλερτ ή ρομαντική αγκαλιά και
6. Η αγκαλιά με ελαφρά χτυπήματα στην πλάτη
Εχθρός της αγκαλιάς, δεν είναι μόνο η υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών που επέβαλλε τις αποστάσεις μεταξύ μας, αλλά κυρίως οι κακές αγκαλιές που μας πονούν.
Εκείνες που κρύβουν παγίδες και καλό είναι να αποφεύγουμε:
- Νοικιασμένες αγκαλιές
- Αγκαλιές προδοσίας
Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της οικονομικής κρίσης
Οι αγκαλιές όσων, με κίβδηλους όρκους, υπόσχονται ότι θα μας σώσουν από την ανέχεια.
Οι αγκαλιές μεταξύ πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που δεσπόζουν σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων.
Αγκαλιά-Kαιάδας, στον οποίο πέφτουν όσοι εναγωνίως αναζητούν ταίρι για να ξεφύγουν από την αγκαλιά-μέγγενη της μοναξιάς.
Η γεμάτη επικίνδυνα συρματοπλέγματα αγκαλιά του ρατσισμού και του φασισμού που θέλει να μας περιχαρακώσει, να μας «προστατεύσει» δήθεν, παράγοντας μίσος απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό.
Η αγκαλιά του πυγμάχου, της ανάγκης, στην προσπάθεια του καταβεβλημένου από τα χτυπήματα ανθρώπου, να σταθεί στα πόδια του διακόπτοντας τα διαδοχικά πλήγματα που δέχεται.
Η αγκαλιά της αρκούδας, η οποία απαντάται σε κάποια είδη πάλης, κρύβει κίνδυνο και δηλώνει την προσπάθεια αυτού που την κάνει να καταβάλλει τον άνθρωπο που έχει εγκλωβίσει (βγαίνει και σε κρατικό μοντέλο).
Η Mata Leão, δηλαδή ο πνιγμός του λιονταριού, από το Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου που μπορεί να οδηγήσει το θύμα στη λιποθυμία ή ακόμα και στον θάνατο. Την συναντάμε και σε γραφεία τεχνοκρατών ή οικονομικών συμβούλων διεθνών οργανισμών.
Ας απολαύσουμε υπεύθυνα, λοιπόν.