ΑΘΗΝΑ
13:24
|
23.09.2024
Τούρκοι αξιωματούχοι ακύρωσαν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Παλ Γιόνσον λόγω αντιτουρκικών διαδηλώσεων στη Στοκχόλμη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τούρκοι αξιωματούχοι ακύρωσαν την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Παλ Γιόνσον που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου λόγω αντιτουρκικών διαδηλώσεων στη Στοκχόλμη, δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Σε αυτό το σημείο, η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Παλ Γιόνσον στην Τουρκία στις 27 Ιανουαρίου έχει καταστεί εντελώς άνευ σημασίας. Γι’ αυτό ακυρώσαμε την επίσκεψη», είπε ο Ακάρ.

Ο Ακάρ υπενθύμισε ότι το μόνο αίτημα της Τουρκίας είναι η Σουηδία και η Φινλανδία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που ορίζει το μνημόνιο που υπογράφηκε στη Μαδρίτη.

Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Σουηδίας για την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, μια κούκλα που έμοιαζε με τον Τούρκο ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν κρεμάστηκε από τα πόδια κοντά στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης. Οι τουρκικές αρχές καταδίκασαν το γεγονός. Ο Σουηδός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε δύο φορές στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Στις 15 Ιανουαρίου, ο Ερντογάν είπε ότι για να επικυρώσει το τουρκικό κοινοβούλιο την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αυτές οι χώρες πρέπει να εκδώσουν περίπου 130 τρομοκράτες στην Τουρκία.

Στις 18 Μαΐου 2022, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για ένταξη στη συμμαχία, αλλά η διαδικασία μπλόκαρε από την Τουρκία, η οποία απαίτησε από τις δύο χώρες να εκδώσουν στην Άγκυρα οποιονδήποτε ύποπτο για τρομοκρατία ή συμμετείχε στο πραξικόπημα του 2016 και να άρει τις απαγορεύσεις στις προμήθειες όπλων στην Τουρκία. Στις 28 Ιουνίου διεξήχθησαν στη Μαδρίτη συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Φινλανδού Προέδρου Σάουλι Νιινίστο, της Σουηδής πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ως αποτέλεσμα, υπογράφηκε μνημόνιο που επιτρέπει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι η Σουηδία είχε δεσμευτεί να εκδώσει περισσότερα από 70 άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η Τουρκία προτρέπει τη Σουηδία να αποσύρει την άδεια για τη διαμαρτυρία για το Κοράνι

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε το Σάββατο ότι ελπίζει οι σουηδικές αρχές να μην επιτρέψουν μια διαμαρτυρία που περιλαμβάνει το κάψιμο του Κορανίου.

«Αυτή η άδεια χορηγείται σε αυτό το άτομο, παρά όλες τις προειδοποιήσεις μας. Αυτή η άθλια πράξη θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 16:00 ώρα Τουρκίας (13:00 GMT), ελπίζω ότι οι σουηδικές αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα μέχρι τότε και δεν θα το επιτρέψουν», είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η διαμαρτυρία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ελευθερία έκφρασης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και «ψυχολογικός πόλεμος» στον Λίβανο

Η Κίνα προτρέπει τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ισραήλ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αύριο Τρίτη 24/9 στον ΟΗΕ

Το Ισραήλ μεταξύ σφύρας και άκμονος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα