ΑΘΗΝΑ
05:00
|
26.04.2024
Οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων και του πρέσβη της Γαλλίας από τη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, απαιτώντας την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τη στρατιωτική βάση Kamboinsin, καθώς υποστηρίζουν ότι η παρουσία τους σε καμία περίπτωσης δεν λύνει τα προβλήματα ασφάλειας της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης από τον Γάλλο πρεσβευτή, Luc Hallade, να εγκαταλείψει το αφρικανικό έδαφος το συντομότερο δυνατό.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας οι διαδηλωτές έκαψαν γαλλικές σημαίες ενώ ακούστηκαν συνθήματα κατά της αποικιοκρατίας.

Η διαδήλωση οργανώθηκε κυρίως από την Pan-African Leaders Collective, η οποία υποστηρίζει τον Ιμπραχίμ Τραορέ, ο οποίος ορκίστηκε επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο ενώπιον του Συνταγματικού Συμβουλίου της χώρας τον Οκτώβριο του 2022.

Η Μπουρκίνα Φάσο, κάποτε υπό γαλλική κυριαρχία, είδε αξιωματικούς να καταλαμβάνουν την εξουσία τον Σεπτέμβριο μετά το δεύτερο πραξικόπημα μέσα σε οκτώ μήνες στη χώρα που από το 2015 παλεύει με μια εξέγερση τζιχαντιστών που έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρούς και σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους.

Η Γαλλία που έχει στη χώρα ειδικές δυνάμεις 400 στρατιωτών, ανησυχεί για την περίπτωση η κατάσταση στην Μπουρκίνα Φάσο να εξελιχθεί όπως εκείνη στο Μάλι από το οποίο αναγκάστηκε, περυσι, να αποχωρήσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα