Το Περού έκλεισε επ’ αόριστον τη διάσημη τουριστική του τοποθεσία Μάτσου Πίτσου λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων κατά της νέας προέδρου της χώρας, αναφέρει το BBC.
Η κυβέρνηση είπε ότι έκλεισε την τοποθεσία και την πεζοπορία στο μονοπάτι των Ίνκας που οδηγεί σε αυτήν, για να προστατεύσει τους τουρίστες και τους πολίτες.
Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν κολλήσει για ώρες στους πρόποδες της ακρόπολης των Ίνκας του 15ου αιώνα έχουν πλέον διασωθεί.
Οι βίαιες διαδηλώσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, ξεκίνησαν όταν ο προηγούμενος ηγέτης του Περού ανατράπηκε.
Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια προς το Μάτσου Πίτσου ανεστάλησαν την Πέμπτη μετά από ζημιές σε ορισμένες γραμμές τρένων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς διαδηλωτών.
418 άνθρωποι έμειναν αποκλεισμένοι στο σημείο, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Λουίς Φερνάντο Χελγκέρο σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.
Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου, το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι όλοι – 148 αλλοδαποί και 270 Περουβιανοί – είχαν εκκενωθεί με ασφάλεια σε τρένα και λεωφορεία.
Δεν είναι οι πρώτοι επισκέπτες που έχουν εγκλωβιστεί στο Μάτσου Πίτσου εξαιτίας της εμφύλιας αναταραχής – τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες τουρίστες μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο αφού παρέμειναν εκεί για αρκετές ημέρες.
Βρισκόμενο ψηλά σε ένα βουνό στις Άνδεις, το Μάτσου Πίτσου θεωρείται ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου. Είναι εξαιρετικά δημοφιλές στους τουρίστες, με περίπου ένα εκατομμύριο άτομα να το επισκέπτονται κάθε χρόνο.
Μερικοί επισκέπτες φτάνουν στο Μάτσου Πίτσου μέσω του μονοπατιού των Ίνκας, που είναι μια διάσημη πολυήμερη πεζοπορία.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού του Περού είπε ότι όσοι είχαν ήδη αγοράσει εισιτήρια για τον ιστότοπο θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για ένα μήνα μετά το τέλος των διαδηλώσεων ή να λάβουν επιστροφή χρημάτων.
Οι διαδηλωτές στο Περού απαιτούν νέες εκλογές και καλούν τη νέα Πρόεδρο, Ντίνα Μπολουάρτε, να παραιτηθεί, κάτι που μέχρι στιγμής αρνείται να κάνει.
Θέλουν να απελευθερωθεί ο αριστερός προκάτοχός της, Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και αντιμετωπίζει κατηγορίες για εξέγερση και συνωμοσία. Ο κ. Καστίγιο αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει ότι εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος ηγέτης του Περού.
Οι αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ένας ακόμη διαδηλωτής πέθανε μετά από διαδηλώσεις στη νότια περιοχή του Πούνο, όπου πυρπολήθηκαν αστυνομικά τμήματα.
Τουλάχιστον 58 Περουβιανοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με έκθεση του διαμεσολαβητή του Περού.
Στις τελευταίες συγκρούσεις, οι δρόμοι αποκλείστηκαν και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες στην πρωτεύουσα Λίμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την εκτεταμένη βία και αυτό που αποκάλεσε «δυσανάλογη» χρήση βίας από την αστυνομία.
Σε ανακοίνωσή της, ζήτησε «επείγοντα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας».
Το Περού έχει περάσει χρόνια πολιτικών αναταραχών, οι οποίες κορυφώθηκαν όταν ο κ. Καστίγιο συνελήφθη τον περασμένο μήνα επειδή προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο.
Η κα. Μπολουάρτε αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για παραίτηση, μεταξύ άλλων από ορισμένους περιφερειακούς κυβερνήτες, και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προέτρεψε τους Περουβιανούς να διασφαλίσουν ότι οι διαμαρτυρίες τους ήταν ειρηνικές.