ΑΘΗΝΑ
04:12
|
03.05.2024
Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το TASS.

«Καλώ τη νεολαία μας που θα λάβει μέρος στις εκλογές για πρώτη φορά να κάνει σωστή επιλογή κατά την ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου», είπε σε συνάντηση με τη νεολαία στη βορειοδυτική επαρχία της Προύσας της χώρας. που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι TRT.

Αρχικά, οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία είχαν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου.

Ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι θα υπογράψει διάταγμα για τις εκλογές στις 10 Μαρτίου. «Θα χρησιμοποιήσουμε τις επίσημες αρμοδιότητές μας στις 10 Μαρτίου, μετά την οποία θα ξεκινήσει μια περίοδος 60 ημερών για τη διοργάνωση εκλογών», είπε.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν δεν απέκλεισε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να επαναπρογραμματιστούν σε προγενέστερη ημερομηνία λόγω «εποχικού προβληματισμού». Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρότεινε να επαναπρογραμματιστούν οι κάλπες πριν από τις πανεπιστημιακές εξετάσεις και τις διακοπές, καθώς και ένα προσκύνημα στη Μέκκα από περισσότερους από 100.000 Τούρκους υπηκόους.

Η κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία που αποτελείται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος δήλωσε νωρίτερα ότι ο νυν πρόεδρος θα οριστεί υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη κατονομαστεί.

Απόφαση για τον επαναπρογραμματισμό των εκλογών μπορεί να ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο εάν υποστηριχθεί από τουλάχιστον 360 από τα 600 μέλη του. Το προεδρικό κόμμα έχει 334 έδρες και δεν μπορεί να περάσει αυτή την απόφαση. Εάν η αντιπολίτευση καταψηφίσει, μπορεί να υπογραφεί αντίστοιχο διάταγμα από τον πρόεδρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα