ΑΘΗΝΑ
03:15
|
25.04.2024
Μια Παλαιστίνια από την Ιερουσαλήμ, η Σάλι Αζάρ, έγινε η πρώτη της γυναίκα πάστορας σε εκδήλωση στη Λουθηρανική εκκλησία στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πολλά μέρη του χριστιανικού κόσμου, οι γυναίκες ηγέτες της εκκλησίας δεν είναι πλέον ασυνήθιστες. Αλλά μέχρι τώρα, οι Άγιοι Τόποι – όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα στη Βίβλο – δεν είχαν δει μια ντόπια να χειροτονείται.

Την Κυριακή, μια Παλαιστίνια από την Ιερουσαλήμ, η Σάλι Αζάρ, έγινε η πρώτη της γυναίκα πάστορας σε εκδήλωση στη Λουθηρανική εκκλησία στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες διεθνείς καλοθελητές, μεταδίδει το BBC.

«Ενθουσιάστηκα περισσότερο βλέποντας τον ενθουσιασμό των άλλων ανθρώπων», μου είπε η αιδεσιμότατος Αζάρ. «Είναι απερίγραπτο συναίσθημα να κάνεις αυτό το βήμα με την υποστήριξη της εκκλησίας».

«Ελπίζω ότι πολλά κορίτσια και γυναίκες θα καταλάβουν ότι αυτό είναι δυνατό και ότι άλλες γυναίκες σε άλλες εκκλησίες θα ενωθούν μαζί μας. Ξέρω ότι θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι συναρπαστικό αν αυτό αλλάξει στην Παλαιστίνη.»

Οι Χριστιανοί αποτελούν μειονότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ισραήλ και την Ιορδανία. Οι περισσότεροι Χριστιανοί εδώ ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη και Λατινική Καθολική Εκκλησία, οι οποίες δεν επιτρέπουν γυναίκες ιερείς.

Ωστόσο, η χειροτονία γυναικών λαμβάνει χώρα σε έναν αυξανόμενο αριθμό Προτεσταντικών Εκκλησιών τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτές έχουν μικρές τοπικές εκκλησίες και διευθύνουν σχολεία και νοσοκομεία στους Αγίους Τόπους.

«Οπουδήποτε έχετε μια πατριαρχική κοινωνία και πολιτισμό, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα», λέει η πρόσφατα συνταξιούχος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Σουηδίας, Άντγιε Τζάκελεν.

«Από τότε που χειροτονήθηκα και για περισσότερα από 40 χρόνια, έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που δεν πίστευαν ότι ήταν δυνατό. Αλλά τώρα έχουν δει γυναίκες να υπηρετούν πραγματικά ως ποιμένες, ως επίσκοποι, ως αρχιεπίσκοποι, ξέρουμε ότι λειτουργεί και ξέρουμε ότι είναι στην πραγματικότητα σε συμφωνία με τη Βίβλο».

Στη Μέση Ανατολή, εκκλησίες στο Λίβανο και τη Συρία έχουν ήδη απονείμει ιερά τάγματα σε γυναίκες, ενώ τουλάχιστον μία Παλαιστίνια είναι γνωστό ότι υπηρετεί στις ΗΠΑ.

Η κα Αζάρ χειροτονήθηκε από τον πατέρα της Επίσκοπο Σάνι Αζάρ. Επιμένει ότι ενώ το παράδειγμά του την ενέπνευσε, δεν ένιωσε ποτέ πίεση να σπουδάσει θεολογία.

«Είναι αυτό που ήθελα, αυτό που κλήθηκα να κάνω», λέει.

Ως πάστορας θα αναλάβει διάφορα καθήκοντα, όπως ηγετικές υπηρεσίες και μελέτες της Αγίας Γραφής στην Ιερουσαλήμ και στο Beit Sahour, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για αγγλόφωνες εκκλησίες.

«Είναι μια μεγάλη, μεγάλη μέρα για τη ζωή της Εκκλησίας μας, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και έχει καθυστερήσει», σχολιάζει ο αιδεσιμότατος Δρ Μούντερ Ισαάκ, Λουθηρανός πάστορας της Βηθλεέμ και του Beit Sahour.

Λέει ότι ανυπομονεί να εισαγάγει την αιδεσιμότατο Αζάρ ως πρότυπο σε τοπικά λουθηρανικά σχολεία – τα οποία διδάσκουν παιδιά που είναι χριστιανοί όλων των παραδόσεων και μουσουλμάνοι.

Ο Σεβ. Δρ Ισαάκ έχει γράψει ένα βιβλίο στα αραβικά για την ηγεσία των γυναικών στη Βίβλο και για την υποστήριξη της χειροτονίας των γυναικών.

«Δεχόμαστε γυναίκες λειτουργούς, δεχόμαστε γυναίκες καθηγήτριες, δεχόμαστε να πάμε σε χειρουργική επέμβαση που γίνεται από γυναίκες και είναι περίεργο που πρέπει ακόμα να υποστηρίζουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να διδάξουν τη Βίβλο ή να τελούν τα μυστήρια», λέει.

«Αυτό μου λέει ότι παρά την πρόοδο που έχουμε κάνει ως Παλαιστίνιοι, όσον αφορά την ενδυνάμωση των γυναικών και τα δικαιώματα των γυναικών, υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει».

Οι υποστηρικτές της Σεβ. Αζάρ πιστεύουν ότι είναι το κατάλληλο άτομο για να αμφισβητήσει τα στερεότυπα και να σπάσει το καλούπι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Προσαγωγές νεαρών Εβραίων στον προαύλιο χώρο του Αλ Άκσα

Ιερώνυμος για επιθέσεις σε πολιτικούς: Η Εκκλησία δεν εκδικείται

Φραστική επίθεση από ιερέα δέχθηκε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα