Το ακρωτηριασμένο σώμα του Μαρτίνεζ Ζόγκο, ενός διακεκριμένου δημοσιογράφου από το Καμερούν, βρέθηκε την Κυριακή κοντά στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, πέντε ημέρες αφότου απήχθη από άγνωστους δράστες, ανέφεραν την Κυριακή το σωματείο Τύπου και ένας συνάδελφός του.
Οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, περιέγραψαν την εξαφάνιση και τον θάνατο του Μαρτίνεζ Ζόγκο ως ένα επιπλέον σημάδι των κινδύνων που αντιμετωπίζει το ελεύθερο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ στην αφρικανική χώρα.
Ο Ζόγκο, διευθυντής του ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού Amplitude FM, απήχθη στις 17 Ιανουαρίου από άγνωστους δράστες αφότου προσπάθησε να μπει σε ένα αστυνομικό τμήμα για να ξεφύγει από τους άνδρες που τον καταδίωκαν, ανέφερε η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF).
Ο Ζόγκο πρόσφατα τοποθετήθηκε δημόσια για μια υπόθεση υπεξαίρεσης που αφορά ένα μέσο ενημέρωσης με κυβερνητικές διασυνδέσεις, ανέφερε το δίκτυο RSF.
«Τα μέσα ενημέρωσης του Καμερούν μόλις έχασαν ένα από τα μέλη τους, που έπεσε θύμα μίσους και βαρβαρότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο δημοσιογράφων του Καμερούν. «Πού είναι η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία της έκφρασης στο Καμερούν όταν η εργασία στα μέσα ενημέρωσης συνεπάγεται πλέον θανάσιμο κίνδυνο;», συμπληρώνει το συνδικάτο.
Ο συνάδελφός του, Χαρλί Αμί Τσουεμό, αρχισυντάκτης του Amplitude FM, επιβεβαίωσε την απαγωγή και τον θάνατο του Μαρτίνεζ Ζόγκο, ενώ η αστυνομία και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για σχολιασμό από τα μέσα ενημέρωσης.
Το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων στο Καμερούν, που κυβερνάται από τον Πρόεδρο Πολ Μπιγιά, ο οποίος έχει ιστορικό δεκαετιών καταστολής της αντιπολίτευσης.
Το Καμερούν είναι μία από τις πολλές χώρες σε όλη την ήπειρο, από την Μπουρκίνα Φάσο έως την Αιθιοπία και την Ισημερινή Γουινέα, όπου οι δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται ότι οι ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης απειλούνται από αυταρχικές κυβερνήσεις.
«Παρόλο που το Καμερούν έχει ένα από τα πλουσιότερα τοπία μέσων ενημέρωσης στην Αφρική, είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες της ηπείρου για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι λειτουργούν σε ένα εχθρικό και επισφαλές περιβάλλον», αναφέρει η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.
Ο ρεπόρτερ του Radio France Internationale, Αχμέντ Αμπά συνελήφθη τον Ιούλιο του 2015 και φυλακίστηκε για δύο χρόνια με την κατηγορία της τρομοκρατίας που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ως σκευωρία. Επίσης, ο μαχητικός ρεπόρτερ Πολ Σουτά, ο οποίος εργαζόταν για τον ιδιωτικό ιστότοπο ειδήσεων Cameroon Web, ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε από αγνώστους το 2019.