ΑΘΗΝΑ
17:29
|
16.04.2024
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, διαβεβαίωσε επίσης πως δεν παζαρεύει την αναγνώριση της βρετανικής κυριότητας επί των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η θέση μας ήταν και παραμένει εθνική, ομόφωνη, ομόθυμη, αμετάβλητη και σαφής. Δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα κυριότητας νομής και κατοχής επί των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τη θέση μας αυτή» δήλωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο απάντησης στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου που είχε απαιτήσει διαφάνεια στις ελληνοβρετανικές διαπραγματεύσεις για τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα.

Η ίδια στη συνέχεια εκτίμησε πως η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα «είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη», θεωρώντας πως απαιτείται μεταξύ άλλων «καθορισμός αρχών και πλαισίου, επίγνωση της κόκκινης γραμμής και προσήλωση στον εθνικό στόχο».

Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «καθαρά και χειροπιαστά αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης» για το θέμα, προσθέτοντας ότι «η βίαιη απόσπαση των Γλυπτών και η απομάκρυνση τους από το φυσικό τους περιβάλλον και το ενιαιολογικό τους περιεχόμενο αντιβαίνει στους ισχύοντες νόμους, το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Πρόσθεσε επίσης πως αντίκειται στο εθνικό και διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις στις κοινώς αποδεκτές αρχές για την προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Ό επαναπατρισμός και η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα εθνικό θέμα. Και προφανώς είναι οικουμενική απαίτηση αλλά αποτελεί και ηθική υποχρέωση για όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της προστασίας της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς», κατέληξε η κυρία Μενδώνη.

Ακόμα, απέρριψε τις κατηγορίες του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων ενόψει εκλογών», αντιτείνοντας ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέμπλεξε το ζήτημα από την εκλογική διαδικασία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα