Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εγκρίνουν και τυπικά, σήμερα στις Βρυξέλλες, την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν και τη δημιουργία νέας αποστολής παρατηρητών της Ε.Ε. στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι σχεδόν σαράντα φυσικά και νομικά πρόσωπα στο Ιράν θα υποστούν κυρώσεις εξαιτίας «κατάφωρων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι αρχές στην Τεχεράνη κατέστειλαν σκληρά τις μαζικές κινητοποιήσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου, προχωρώντας ιδίως το τελευταίο διάστημα σε τουλάχιστον τέσσερις απαγχονισμούς καταδικασμένων σε θάνατο διαδηλωτών, ενώ τουλάχιστον 109 ακόμη διατρέχουν κίνδυνο να εκτελεστούν, σύμφωνα με ΜΚΟ.
Η απόφαση για τις νέες κυρώσεις αναμένεται να επισημοποιηθεί την ώρα που κράτη μέλη συζητούν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον ευρωπαϊκό κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι που εγείρει προκλήσεις από νομική σκοπιά.
Η Ε.Ε. έχει ήδη υιοθετήσει τρεις δέσμες κυρώσεων κατά του Ιράν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάζοντας στο στόχαστρο 146 φυσικά και 12 νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Έναυσμα των μαζικών κινητοποιήσεων ήταν ο θάνατος νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής. Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, πέθανε τη 16η Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, που της πρόσαψε ότι δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της και άρα παραβίαζε την εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία στην Ισλαμική Δημοκρατία για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών.
Σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights, με έδρα τη Νορβηγία, τουλάχιστον 481 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου εκδηλώθηκε το κίνημα αμφισβήτησης.
Ακόμη, οι ΥΠΕΞ των 27 θα συζητήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα εξετάσουν την προοπτική να σταλεί επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην ατζέντα του συμβουλίου περιλαμβάνονται επίσης η ασφάλεια στην περιφέρεια του Σαχέλ, η προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Βενεζουέλας και η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ