ΑΘΗΝΑ
11:40
|
29.01.2023
Βραζιλία και Αργεντινή ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην κυριαρχία του δολαρίου στις αγορές της Λατινικής Αμερικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βραζιλία και Αργεντινή ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος, του λεγόμενου «sur» ξεκινώντας με την εξέταση των επιμέρους παραμέτρων που θα χρειαστούν για την θέσπισή του.

Latin America latam map

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Σέρτζιο Μάσσα, μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, ανακοίνωσε πως το εγχείρημα αρχικά θα γίνει από τη χώρα του και την Βραζιλία, επισημαίνοντας πως εάν το θελήσουν στην πορεία μπορούν να ενταχθούν και άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες.

Το σχέδιο θα συζητηθεί αύριο, 24 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο συνάντησης της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) στο Μπουένος Άιρες.

Δε θα έχει πρότυπο το ευρώ

Η Αργεντινή, λόγω και των περιπετειών που αντιμετώπισε η οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες λόγω χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης χρέους, υφίσταται σοβαρή πίεση αναζητώντας σανίδα σωτηρίας ή βαλβίδα αποσυμπίεσης προς τη δημιουργία κοινού νομίσματος με τη Βραζιλία απέναντι στην κυριαρχία του δολαρίου στις διεθνείς χρηματοαγορές που περιορίζει την οικονομία της Αργεντινής καθώς το χρέος της αποπληρώνεται ως σήμερα σε δολάρια ΗΠΑ.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούλα, ήδη από την πρώτη του θητεία, είχε επισημάνει την αξία της οικονομικής, νομισματικής και πολιτικής ενότητας χωρών της Λατινικής Αμερικής, τονίζοντας πως το σχέδιο για το νόμισμα sur δεν θα έχει ως υπόδειγμα το ευρώ  καθώς απώτερος στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το σχεδιαζόμενο νόμισμα για εσωτερικό εμπόριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρώην στρατηγός Πετρ Πάβελ κέρδισε τις εκλογές στην Τσεχία

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Το «κρυφό χέρι» της Βρετανίας στο πραξικόπημα του ’64 στη Βραζιλία

Ηχηρό αντιφασιστικό «όχι» στη ναζιστική φιέστα και την ανοχή Μπακογιάννη και ΕΛ.ΑΣ.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα