ΑΘΗΝΑ
17:58
|
02.05.2024
Όλοι οι καρκινοπαθείς αξιωματικοί υπηρετούσαν στα σιλό της βάσης Μάλμστρομ, όπου βρίσκονταν περίπου 150 πύραυλοι με πυρηνική κεφαλή Minuteman III.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αμερικανικός στρατός διερευνά εννέα περιπτώσεις καρκίνου του αίματος μεταξύ αξιωματικών που εργάζονταν πριν από δεκαετίες στην αεροπορική βάση Μάλμστρομ, μια σημαντική τοποθεσία πυρηνικών πυραύλων στην πολιτεία της Μοντάνα. Η διεξαγωγή της έρευνας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το AP σήμερα και επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Όλοι οι καρκινοπαθείς αξιωματικοί υπηρετούσαν στα σιλό της βάσης, όπου βρίσκονταν περίπου 150 διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνική κεφαλή Minuteman III, πριν από 25 χρόνια. Η διάγνωση σε όλες τις περιπτώσεις ήταν λέμφωμα non-Hodgkin, ενώ ένας από τους αστυνομικούς υπέκυψε στην ασθένεια.

«Υπάρχουν ενδείξεις πιθανής συσχέτισης μεταξύ αυτού του καρκίνου και της υπηρεσίας πληρώματος μάχης πυραύλων στην αεροπορική βάση Μάλμστρομ», σημείωσε ο αντισυνταγματάρχης Ντάνιελ Σέμπεκ στις διαφάνειες που παρουσιάστηκαν σε στρατιωτική ενημέρωση νωρίτερα τον Ιανουάριο, τις οποίες επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων.

«Οι υπηρετούντες σε πυραύλους ανησυχούσαν πάντα για γνωστούς κινδύνους, όπως η έκθεση σε χημικές ουσίες, αμίαντο, πολυχλωριωμένα διφαινύλια, μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα υλικά στο περιβάλλον εργασίας», δήλωσε.

Ο στρατηγός Μαρκ Γουέλς επισκέπτεται σιλό πυρηνικού πυραύλου στη βάση Μάλμστρομ το 2013

Ο «δυσανάλογος αριθμός υπηρετούντων σε πυραύλους που παρουσίασαν καρκίνο και συγκεκριμένα λέμφωμα» είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, πρόσθεσε ο Σέμπεκ. Το θέμα είναι σημαντικό για τη αμερικανική αεροπορία, επειδή έως και 455 πρώην άτομα που υπηρετούσαν σε σιλό πυραύλων υπηρετούν τώρα στην αεροπορία, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων ατόμων που έχουν διαγνωστεί με λέμφωμα.

Σε επαφή με το AP για σχόλια, ο Σέμπεκ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα, σημειώνοντας μόνο ότι οι διαφάνειες ήταν προκαταρκτικές. Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Αν Στέφανεκ, επιβεβαίωσε ότι «οι ανώτεροι ηγέτες γνωρίζουν τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με την πιθανή συσχέτιση του καρκίνου που σχετίζεται με τα μέλη του πληρώματος μάχης πυραύλων στην αεροπορική βάση Μάλμστρομ».

«Οι πληροφορίες σε αυτήν την ενημέρωση κοινοποιήθηκαν στον Γενικό Χειρουργό της Πολεμικής Αεροπορίας και οι επαγγελματίες του ιατρικού μας κλάδου εργάζονται για τη συλλογή δεδομένων και την κατανόηση περισσότερων», πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι εκτιμάται πως μόνο περίπου 400 αξιωματικοί εργάζονται ανά πάσα στιγμή γύρω από πυραύλους στη βάση, τα ποσοστά λεμφώματος non-Hodgkin σε αυτούς φαίνεται να είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που καταγράφονται στον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η ασθένεια ταλαιπωρεί μόνο 19 άτομα σε κάθε 100.000 στις ΗΠΑ ετησίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα