ΑΘΗΝΑ
14:30
|
24.04.2024
Το μεγαλύτερο και παλιότερο κοίτασμα της δυτικής Ευρώπης συνιστά πλέον κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια καθώς θεωρείται υπεύθυνο για νέους σεισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον τερματισμό εκμετάλλευσης του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη εξετάζουν Ολλανδοί αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας καθώς θεωρείται πλέον «πολύ επικίνδυνο» για την δημόσια ασφάλεια.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» ο Ολλανδός υφυπουργός Εξόρυξης Χανς Βίτζμπριφ, (Hans Vijlbrief) που είναι αρμόδιος  μεταξύ άλλων και για το κοίτασμα φυσικού αερίου του Χρόνινγκεν, επιβεβαίωσε πως σχεδιάζεται η αναστολή εκμετάλλευσής του ως την αρχή Οκτωβρίου τρέχοντος έτους.  Δεν απέκλεισε ωστόσο συνέχιση της εκμετάλλευσής τους ε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά τον επόμενο χειμώνα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται η απόφαση να αναβληθεί για τον Οκτώβριο του 2024.

Φυσικό αέριο: Κλείνει το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Ευρώπη • B2Green

Το χερσαίο κοίτασμα φυσικού αερίου,Χρόνινγκεν, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ολλανδίας κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Ο Ολλανδός υφυπουργός Εξορύξεων τόνισε πως το κοίτασμα «είναι πολιτικά εντελώς μη βιώσιμο» προσθέτοντας πως πέραν των άλλων, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες σεισμών, «για τους οποίους δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος».

Από την δεκαετία του 1980 καταγράφονται έως και 100 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, ενώ οι αξιώσεις για υλικές ζημιές ξεπερνούν τις 160.000. Οι ισχυρότεροι έχουν καταγράψει μέγεθος 3,6 βαθμών, με τα φαινόμενα να μεγεθύνονται λόγω του μαλακού εδάφους και του μικρού εστιακού βάθους.

Το Χρόνινγκεν, το οποίο άνοιξε το 1963, αντλούσε περισσότερα από 50 bcm στο αποκορύφωμά του σχεδόν πριν από μια δεκαετία. Η κυβέρνηση κάλεσε την διαχειρίστρια εταιρεία NAM, μια κοινοπραξία της Royal Dutch Shell και της ExxonMobil, να μειώσει την παραγωγή από το 2013 και το 2018 ανακοίνωσε ότι το πεδίο θα κλείσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα