ΑΘΗΝΑ
14:22
|
15.11.2024
Αντί της εκρίζωσης 580 δέντρων, οι κάτοικοι προτείνουν τη χωροθέτηση του μουσείου σε ένα ήδη απαλλοτριωμένο οικόπεδο και στο χώρο των αποθηκών του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θέση ενάντια στα σχεδιαζόμενα από τον Δήμο Αθηναίων έργα ανάδειξης του αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος παίρνουν κάτοικοι της γύρω από το πάρκο περιοχής.

Όπως επισημαίνει η «Πρωτοβουλία Αγώνα για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα», σε βίντεο – ανακοίνωση με προτάσεις για μια διαφορετική αντιμετώπιση του πάρκου, τα σχέδια του Δήμου είναι πρόχειρα, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, ούτε επαφή με τις ανάγκες των κατοίκων.

«Το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα βρίσκεται στο 4ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, αποτελεί τον πιο σημαντικό χώρο αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου για το δυτικό κομμάτι του δήμου.

Οι κάτοικοι σήμερα αντιδρούν στα επικείμενα έργα ανάδειξης που δρομολογεί ο δήμος Αθηναίων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η εκρίζωση 580 ώριμων δέντρων και η αποκοπή 60 στρεμμάτων ελεύθερης χρήσης από τα μόλις 100 στρέμματα συνολικής έκτασης του πάρκου.

Συγκεκριμένα, 30 στρέμματα πάρκου σχεδιάζεται να δοθούν για την ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, καταργώντας δύο γήπεδα και ζωτικό χώρο πρασίνου και ελεύθερης χρήσης. Αντίθετα, πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι η χωροθέτηση του μουσείου στο γειτονικό πρώην οικόπεδο της REDS.

Ακόμα, η προγραμματιζόμενη διαμόρφωση των αρχαιολογικών σκαμμάτων προϋποθέτει εκτεταμένες αποχωματώσεις και κοπές δέντρων που θα στερήσουν πολύτιμη βλάστηση από ανθρώπους, ζώα και πουλιά, ενισχύοντας το φαινόμενο της θερμικής νησίδας.

Από το σχεδιασμό ωστόσο δεν προκύπτει καν ενιαίος αρχαιολογικός χώρος. Καμία κυκλοφοριακή και συγκοινωνιολογική μελέτη δεν προτείνεται. Οι οδοί Δράκοντος και Μοναστηρίου θα παραμείνουν να τέμνουν το πάρκο διαταράσσοντας τον ενιαίο χαρακτήρα του.

Περιφερειακά του πάρκου επικρατεί εικόνα παρακμής. Το δυτικό τμήμα της περιοχής είναι εκτός σχεδίου πόλης, χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο, χωρίς δίκτυο συλλογής ομβρίων υδάτων και αποχέτευσης, πλήττεται από παράνομες αποθέσεις μπάζων, νεκροταφεία αυτοκινήτων, συνεργεία και χώρους στάθμευσης των ΚΤΕΛ, μάντρες ανακύκλωσης μετάλλου και χαρτιού.

Από το σχεδιασμό καταργούνται και οι χώροι άθλησης. Ωφέλιμος για τον κόσμο θα ήταν ένας ανασχεδιασμός του ορίου του πάρκου με περιμετρική διαδρομή για τρέξιμο και ποδηλατόδρομο, πρόβλεψη για πολύζυγα και skatepark, ζωντανούς χώρους κοινωνικοποίησης και άθλησης, κατά τα πρότυπα της αρχαίας Ακαδημίας του Πλάτωνα και των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων.

Οι βασικές υποδομές χρειάζονται άμεσα αναβάθμιση. Καθολική προσβασιμότητα, δενδροφυτεύσεις, αντικατάσταση της παιδικής χαράς στα νέα πρότυπα και σε μέγεθος αντίστοιχο του πληθυσμού παιδιών που εξυπηρετεί, παρεμπόδιση διέλευσης μηχανοκίνητων μέσα από το πάρκο, διαγραμμίσεις και σημάνσεις για την ασφαλή πρόσβαση του κοινού, ανακατασκευή του αμφιθεάτρου και του φωτισμού, τουαλέτες και βρύσες.

Στον αντίποδα των πρόχειρων, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, ούτε επαφή με τις ανάγκες των κατοίκων, έργων που δρομολογεί ο δήμος Αθηναίων, προτάσσουμε την αναγκαιότητα τόσο συνομιλίας με την κοινότητα όσο και τη δημιουργία οράματος, για τα έργα που αφορούν τους πράσινους και δημόσιους χώρους. Εκκινούμε τη συζήτηση για τη διάνοιξη τμήματος της κοίτης του Κηφισού ποταμού στον χώρο του ΒΙΟΠΑ. Η αλληλεπίδραση ανθρώπων, φυτών και ζώων με το υδάτινο οικοσύστημα είναι αναγκαία για την ευζωία των κατοίκων της Αθήνας.

Σε μια πρωτεύουσα σταθερά κάτω από το ελάχιστο όριο m2 πράσινου ανά κάτοικο, εν μέσω κλιματικής αλλαγής και μετά από 1.200.000 στρέμματα καμένου δάσους διεκδικούμε το πράσινο, το δημόσιο χώρο, τις ζωές μας.

Πρωτοβουλία Αγώνα για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πούτιν και Αλίγεφ συζητούν την υλοποίηση κοινών έργων βιομηχανίας και μεταφορών

ΣΥΡΙΖΑ: Για τη νέα εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, οι πολίτες δεν αναζητούν παρηγοριά, αλλά λύσεις

Η Apple αντιμετωπίζει αγωγή 4 δισ. λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο για αισχροκέρδεια

Επεισόδια στις εξέδρες του Stade de France στον αγώνα Γαλλία-Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα