ΑΘΗΝΑ
00:25
|
05.05.2024
Συζήτησαν θέματα συνεργασίας σε ασφάλεια, οικονομία, εμπόριο με τον Ιορδανό βασιλιά να θυμίζει τις θέσεις του για λύση στο παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συχνές εντάσεις στο τέμενος Αλ Άκσα, πριν αλλά και μετά και την προκλητική επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, στον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ στις 3 Ιανουαρίου 2023, φαίνεται πως ανάγκασαν σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικά επίσκεψη στο Αμάν της Ιορδανίας.

Η Ιορδανία, ως γνωστόν έχει ρόλο «θεματοφύλακα» των ιερών τόπων, ναών και τεμενών Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών του  1967.

Γι’ αυτό και ο Νετανιάχου μετέβη σήμερα το μεσημέρι στο Αμάν για να καθησυχάσει τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β’ και να επιβεβαιώσει όχι μόνον τη διατήρηση του ρόλου της Ιορδανίας στην Ιερουσαλήμ αλλά και να βολιδοσκοπήσει τα περιθώρια για μία περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων καθώς στα τελευταία χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησής του η όξυνση των εντάσεων είχε χαρακτηρίσει τις ιορδανο-ισραηλινές σχέσεις.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλώντας σε ισραηλινά ΜΜΕ συζήτησαν τη «στρατηγική, οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας». Συζήτησαν επίσης για τη σημασία της «συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών».

Σε ανακοίνωση της ιορδανικής μοναρχίας πάντως τονίζεται πως ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη «να γίνει σεβαστό» το υπάρχον ιστορικό και νομικό στάτους κβο και να μην θιγούν, ούτε να ζημιωθούν τα συμφέροντα του τεμένους Αλ Άκσα. Τόνισε επίσης (στο φόντο της τριμερούς συνόδου κορυφής στο Κάιρο μεταξύ Αιγύπτου, Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής) την υποστήριξη της χώρας του στη λύση δύο χωρών και σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι σχέσεις με την Ιορδανία επί προηγούμενων κυβερνήσεων Νετανιάχου (2009 ως 2021) είχαν επιδεινωθεί σημαντικά. Το 2019 μάλιστα ο Ιορδανός μονάρχης είχε διαπιστώσει πως βρίσκονταν στο «πιο χαμηλό σημείο όλων των εποχών» μετά από αλυσιδωτά γεγονότα που ανάγκασαν την Ιορδανία να ανακαλέσει τον πρέσβη της από το Ισραήλ.

Η τελευταία μυστική συνάντηση των Αμπντάλα Β’ και Νετανιάχου ήταν το 2018.

Διαμαρτυρίες για τη μεταφορά Παλαιστινίων κρατουμένων

Παράλληλα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως μέσα στο τελευταίο 15ήμερο, μεταφέρθηκαν περίπου 140 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις κακόφημες ισραηλινές φυλακές Νάφχα στη νοτιοανατολική έρημο Νεγκέβ, όπου οι συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων θεωρούνται απάνθρωπες.

Η μεταφορά των πολιτικών κρατουμένων θεωρείται ένδειξη της νέας πολιτικής της κυβέρνησης Νετανιάχου για αύξηση περιπτώσεων «συλλογικής τιμωρίας» κρατουμένων ειδικά επί του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα