ΑΘΗΝΑ
09:00
|
16.04.2024
Ανοίγοντας την 7η συνάντηση της CELAC, ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, μίλησε για την ανάγκη ενοποίησης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, άνοιξε την 7η συνάντηση της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) στο Μπουένος Άιρες, καλώντας τις συμμετέχουσες χώρες να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στο εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Η ομιλία του ξεκίνησε με έναν απολογισμό του προηγούμενου έτους, κατά το οποίο η Αργεντινή είχε την προεδρία της CELAC.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, γράφει: «Η απαραίτητη ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής μας ενώνει και συνέρχεται στην 7η Σύνοδο Κορυφής της CELAC στην Αργεντινή. Η ενίσχυση αυτού του διαφορετικού και συμπεριληπτικού μηχανισμού αποτελεί επείγουσα ανάγκη και κοινό καθήκον για την επίτευξη της ενότητας του».

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φρόντισα να απαιτήσω σεβασμό για όλα τα έθνη μας. Πήγα στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής και μετέδωσα τη φωνή της Λατινικής Αμερικής που απαιτούσε τον τερματισμό των αποκλεισμών κατά των χωρών της Λατινικής Αμερικής που υποφέρουν ακόμη από αυτούς», είπε.

«Οι αποκλεισμοί είναι μια πολύ διεστραμμένη μέθοδος κυρώσεων, η οποία δεν επηρεάζει τις κυβερνήσεις αλλά τους λαούς. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τους επιτρέπουμε. Η Κούβα έχει υποστεί αποκλεισμό για πάνω από έξι δεκαετίες και αυτό είναι ασυγχώρητο», επεσήμανε ο Φερνάντες.

«Η Βενεζουέλα υποφέρει άλλο ένα [εμπάργκο] και πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας. Πρέπει επίσης να εργαστούμε για να εγγυηθούμε και να ενισχύσουμε το περιφερειακό μας θεσμικό πλαίσιο».

Αφού υπενθύμισε ότι οι πόλεμοι καταδικάζουν τους ανθρώπους σε πείνα, ο Αργεντινός πρόεδρος επεσήμανε ότι η Λατινική Αμερική μπορεί να έχει μια «ακατανίκητη δύναμη» εάν οι χώρες της σταματήσουν να παραμένουν απομονωμένες η μία από την άλλη.

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μια ενιαία περιοχή που υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας για την ευημερία των λαών μας», κατέληξε.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες απόπειρες πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Βραζιλία και τη Βολιβία, ο Φερνάντες προειδοποίησε για την ανάπτυξη ακροδεξιών οργανώσεων που «απειλούν κάθε λαό μας».

Η Λατινική Αμερική δεν πρέπει να επιτρέψει «η φασιστική δεξιά να θέσει σε κίνδυνο τους θεσμούς. Πρέπει να συνεργαστούμε και να είμαστε κατηγορηματικοί στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα